"Anyagias" kérdések

Minden egyéb téma, aminek a fenti fórumokban nem találtad meg a helyét.
tegla
újonc
újonc
Hozzászólások: 6
Csatlakozott: 2009. március 20., péntek 10:57

Re: Fórum

Hozzászólás Szerző: tegla » 2009. június 1., hétfő 13:21

Jónapot mindenkinek :) .Felvételizőként szeretnék egy kis információt szerezni arrol hogy az iskola diákjaként milyen nagyságrendű havi pénzbeni kiadásra lehet számítani,értem ezt szállás,utazás,étkezés szempontjábol :wassat: .És milyen kedvezményeket lehet igénybevenni ha van rá mód :-o .Azért kérdezném ezeket mivel 25 éves vagyok hat éve dolgozom és ha estlegesen felvételt nyerek tudjam pontosan mire számoljak a megélhetés terén :shock: .Meg köszönném ha a fórumozók közül bárki aki érdemi infót tud válaszolna kérdéseimre.Előre is köszönöm.

Avatar
loveil
staff
staff
Hozzászólások: 456
Csatlakozott: 2008. december 2., kedd 3:10
Tartózkodási hely: MRSZKI

Re: Fórum

Hozzászólás Szerző: loveil » 2009. június 1., hétfő 20:24

A rendészeti szakközépiskolákra vonatkozó szabályokról szóló 32/2005. (VI. 30.) BM-OM együttes rendelet alapján a rendészeti szakközépiskolai tanulók járandóságai, illetve a különböző szolgáltatások után fizetendő térítési díjak az alábbiak:

1. A szakközépiskolai tanuló havi rendszerességgel folyósított ösztöndíjra (pénzbeni juttatásra) jogosult, amelyet az iskola utólagosan – mindig a következő hónap elején – utal át. Az ösztöndíj magában foglalja:

* az alapjuttatást,
* a tanulmányi többletjuttatást és
* az ösztöndíj-kiegészítést.

Az alapjuttatás a köztisztviselői illetményalap 20%-a (jelenleg 7730,- Ft). A tanulmányi juttatás a tanulónak az előző félévi tanulmányi eredményétől függően jár, mértéke a mindenkori köztisztviselői illetményalapnak a tanulmányi átlageredménytől függő százaléka az alábbiak szerint:

* 3,50 alatti tanulmányi átlag esetén 0%
* 3,51-4,00 tanulmányi átlag esetén 5% (jelenleg 1933,- Ft)
* 4,01-4,50 tanulmányi átlag esetén 10% (jelenleg 3865,- Ft)
* 4,51-5,00 tanulmányi átlag esetén 20% (jelenleg 7730,- Ft)

A tanulmányi juttatás összegét félévenként kell megállapítani, azt első alkalommal a második félév első napjától kell folyósítani. Az ösztöndíj-kiegészítés a tanulónak akkor jár, ha megbízás alapján a szakközépiskola szervezetében külön feladatokat is ellát. Mértéke a mindenkori köztisztviselői illetményalap meghatározott százaléka az alábbiak szerint:

* osztálytitkár (osztályonként 1 fő) 20% (jelenleg 7730,- Ft)
* egyéb megbízatás (osztályonként max. 2 fő) 10% (jelenleg 3865,- Ft)

2. A szakközépiskola a bejáró tanuló részére térítésmentesen öltözőhelyiséget, tisztálkodási le­he­tőséget, a személyes használati tárgyak és a ruházat elhelyezésére szekrényt biztosít.

3. A tanulónak a bejárással, hazautazással kapcsolatosan nem jár utazási költségtérítés, az utazások során csak a diákigazolvánnyal járó kedvezmények vehetők igénybe.

4. A tanuló részére a szakközépiskola tanulói szállásán való elhelyezés térítésköteles. A térítési díj a 2-4 ágyas, zuhanyzóval, WC-vel ellátott szobák esetében 350 Ft/fő/nap+áfa, a 2-4 ágyas, zuhanyzó és WC nélküli, illetőleg 5, vagy annál több ágyas szobák esetében 300 Ft/fő/nap+áfa, amelyet a tanulónak az igénybevételt követő hónap 15. napjáig kell megfizetnie a teljes hónapra.A tanuló írásbeli kérelmére a szakközépiskola igazgatója – figyelembe véve a meglévő szálláshelyek számát – mérlegelve az érintett szociális és lakáskörülményeit, valamint az egyéb méltányossági tényezőket, korlátozott számban térítésmentes szállást biztosíthat.

5. A szakközépiskolai tanuló az oktatási napokon térítésmentes ebéd igénybevételére jogosult. Reggeli és vacsora az oktatási napokon térítési díj ellenében igényelhető. A reggeli térítési díja adagonként 286 Ft, a vacsora térítési díja adagonként 336 Ft. Amennyiben oktatási napokon, az oktatás helyszínén a természetben nyújtott térítésmentes ebéd nem biztosítható, továbbá ha gyakorlati képzés vagy más rendezvény indokolja, az igényjogosultak részére az ebéd megváltásaként az élelmezési norma áfával növelt pénzértékének ebédre jutó részértéke jár.

6. A tanulót az első tanév első hónapjában a szakközépiskolai, illetve a gyakorlati képzéshez szükséges úgynevezett forma­ruházattal kell ellátni, amellyel a tanulónak a tanulói jogviszony megszűnésekor el kell számolni. A kiadott formaruházat tisztán tartása és karbantartása a tanuló kötelessége.

7. A tanulók ellátása a belső kiadású (az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium, a rendvédelmi szervek és a szakközépiskola kiadványaként megjelent jegyzetekkel, tansegédletekkel és tananyagokkal térítésmentes, az ezen felüli kiadványok térítéskötelesek. A térítésmentes kiadványok elszámolásköteles anyagot képeznek, hiányuk esetén az érintett tanulót megtérítési kötelezettség terheli.

8. A tanuló a „B” kategóriájú gépjárművezetői engedély térítésmentes megszerzésére jogosult. A vizsgaismétlés és a kötelező újraoktatás költségei a tanulót terhelik.

9. A tanuló a szakközépiskolában folyó képzés ideje alatt az EU tagállamok, valamint a Magyarországgal szomszédos nem EU tagállamok hivatalos nyelvének valamelyikéből megszerzett, és külön jogszabályban meghatározottak szerint igazolt állami nyelvvizsga díjához való pénzbeni hozzájárulásra, támogatásra jogosult. Az e jogcímen tanulónként és nyelvvizsgánként kifizethető hozzájárulás mértéke nem haladhatja meg a mindenkori köztisztviselői illetményalap 50%-át (jelenleg 19 325 Ft).

10. A tanuló jogosult az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium egészségügyi intézményeiben a társadalombiztosítás feltételei szerinti orvosi ellátásra, továbbá az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium kulturális és sportlétesítményeinek igénybevételére az arra meghatározott feltételek szerint.

A fent felsoroltakon túl jelentős lehet az utazási költség, melyet csak a lakhelye ismeretében lehet megmondani.

A tanulók havi néhány ezer Ft-tól több tízezer forintig terjedő összeget költenek el havonta ki-ki pénztárcája függvényében.

tegla
újonc
újonc
Hozzászólások: 6
Csatlakozott: 2009. március 20., péntek 10:57

Re: Fórum

Hozzászólás Szerző: tegla » 2009. június 2., kedd 16:36

Köszönöm a fent infokat :chf: .Amire akartam részletesen megkaptam a válaszokat,mondhatni 100%-ban :idea:

1234
vendég

A másodévesek elmaradt ösztöndíja

Hozzászólás Szerző: 1234 » 2011. január 1., szombat 13:51

Azt hiszem úgy kb. 380 főt érdekel a dolog, hogy a decemberi ösztöndíjunk mikor is kerül kifizetésre hiszen azért a tisztségviselők megdolgoztak, a többiek pedig vagy alapból, vagy a tanulmányi átlaguk szerint erre jogosultak volnának.
Akárkit kérdezünk ez ügyben csak irogat össze vissza, hogy kérdezzük meg róla ezt vagy azt az illetőt tehát ebszolut bizonytalanság van , és megoldás nem nagyon látszik. Arra persze az iskola vezetése rögtön tudott megoldást keresni, hogy az elmaradt kollégiumi díjakat rögtön levonja a fizetésünkből....hmmm. Vonják le az elmaradt koli díjakat az elmaradt ösztöndíjakból!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :angry: :angry: :angry: :angry: :angry:

Avatar
bagii
staff
staff
Hozzászólások: 25
Csatlakozott: 2008. december 1., hétfő 17:09
Tartózkodási hely: MRSZKI

Re: A másodévesek elmaradt ösztöndíja

Hozzászólás Szerző: bagii » 2011. január 3., hétfő 9:46

Én pedig azt hiszem, hogy szégyellem magam. No nem azért, amit Ön felvet, hanem azért, hogy nálunk talul(t) és ilyen stílust sajátíthatott el. Ez szörnyű.
Csak a tények kedvéért:

Hibás a cím és az állítás.
Semmi nem maradt el. Az ösztödíjat az alapjául szolgáló hónapot követő 5.-ig kell indítani. Ma 3. van, Ön pedig egy hete replikázik a fórumon miatta. Akkor mi maradt el? Ön másfél éve nálunk tanul? Ezidő alatt nem jött rá arra, hogy mi miért és mikor történt eddig?

Hibás a létszám:
Az Önök évfolyama nem 380 fős. Persze a kb.-ba belefér, csakhogy Ön ezzel is nyomatékosítani akarta azt, amire egyedül kevésnek érezte magát. Egyrészt ha egyedüli lenne a problémája, akkor is komolyan kellene vennünk, másrészt nem 380 fő problémája ez. Ne hivatkozzon azokra, akik erre nem hatalmazták fel. Ez csúnya ferdítés.

Hibás az állítás, hogy össze-vissza írogat:
A kolléganő megadta a nevét és telefonszámát annak a kollégának, aki felelős érte és az információk pontos ismeretével rendelkezik. Ön ezt a számot/kollégát nem hívta. De tovább ontja rosszindulatú hozzászólásait. Pedig a kolléga sem az ünnepek előtt sem két ünnep közt nem pihent otthon nyugisan, mint Ön. Ellentétben Önnel, dolgozott. Dolgozott azért, hogy Önöknek minden juttatása rendben legyen. Gratulálok Önnek. Szépen megköszönte.

Hibás az állítás, hogy a kollégiumi díjat rögtön levontuk a fizetésükből:
Miután Önöknek még nincs is fizetésük, ezt nem tehettük volna meg ha akartuk volna sem. Önök az iskoláról részlegesen leszámoltak, ezért a költségtérítéses tartozásaikat rendezniük kellett. Az igénybe vett szolgáltatások és a le nem adott tárgyak, eszközök.... ellenértékét meg kellett téríteniük. Aki ezt helyben kézpénzben nem tudta/akarta teljesíteni, az kötelezvényt írt alá. Árulja el, hogy ettől humánusabb megoldás lett volna, ha addig nem kapja meg az új felszerelését, amíg a régivel el nem számol, a tartozását ki nem fizeti? Pedig az is szabályos lett volna.

Szomorú vagyok, hogy itt, nyílt fórumon kellett válaszolnom, de hát ide írt Ön. Ismételten elszomorít ez a követelőző, rágalmazó stílus, ami az iskolánkhoz, annak tanulóihoz és hitem szerint diákjaihoz is méltatlan. Tudja a tudatlanság is bűn, de rosszindulattal párosulva szörnyű bűn. Csak reménykedhetem, hogy választott szakmájában az állampolgárokkal szemben nem nyilvánul meg ez az előítéletesség, a felsőbbrendűség arroganciája.
Tisztelettel
Bagi István r. ezredes
----------------------------
igazgató
MRSZKI

Avatar
Police boy
lelkes újonc
lelkes újonc
Hozzászólások: 17
Csatlakozott: 2009. március 5., csütörtök 16:51
Évfolyam: 2012-2014

Re: A másodévesek elmaradt ösztöndíja

Hozzászólás Szerző: Police boy » 2011. január 4., kedd 20:27

Tisztelt Igazgató Úr!!

Én még csak most olvasom ebben a fórumban az 1234 hozzászólását vagyis állítást!! Csak jelezném hogy ez nem én vagyok!!Én nem ebbe a fórumba írtam és nekem már Igazgató Úr válaszolt!! Csak a félreértés elkerülése miatt írok mivel a hozzászólásából úgy vettem ki, hogy rám céloz ,, Ön pedig egy hete replikázik a fórumon miatta'' ,, Ön ezt a számot/kollégát nem hívta. De tovább ontja rosszindulatú hozzászólásait'' ...!!

Tisztelettel:

Police boy

Avatar
BIE
staff
staff
Hozzászólások: 712
Csatlakozott: 2008. december 1., hétfő 17:34
Tartózkodási hely: MRSZKI

Re: A másodévesek elmaradt ösztöndíja

Hozzászólás Szerző: BIE » 2011. január 5., szerda 18:44

OK, vettem. Akkor csak 1234-nek szólt ;)
Üdvözlettel
BIE

u.i.: Sok sikert a való világhoz! Szurkolok önöknek.
Tisztelettel
BIE

iszabi84
újonc
újonc
Hozzászólások: 1
Csatlakozott: 2011. január 18., kedd 18:33

Ösztöndíj

Hozzászólás Szerző: iszabi84 » 2011. január 18., kedd 19:17

Üdvözlöm önöket! Egy barátom ajánlotta ezt az oldalt,hogy tájékozódjak,mivel jómagam is a napokban szeretném beadni a jelentkezésemet a Körmendi intézményükbe. Mivel csak pár perce olvasgatom a topikokat,sajnos eddig nem találtam meg a 2011.szeptemberi iskolakezdéssel kapcsolatos ösztöndíjjakról szóló tájékoztatást. Így itt kérnék bővebb felvilágosítást arról,hogy lesz-e,és ha igen,akkor mekkora összeg lenne a 2011.szeptemberi kezdésű tanulók ösztöndijja. Számomra ez azért fontos,mert egyedül lakom,és lízingelek egy személygépjárművet,amit nem szeretnék elveszteni,a havi törlesztések elmulasztása miatt.Válaszukat előre is köszönöm,tisztelettel.iszabi. További kellemes napot kívánok!

Avatar
Iszilagyi
staff
staff
Hozzászólások: 2588
Csatlakozott: 2008. december 1., hétfő 12:23

Re: Ösztöndíj

Hozzászólás Szerző: Iszilagyi » 2011. január 19., szerda 8:34

A szeptembertől várható juttatásokra vonatkozóan még nincs aktuális információ. A szeptemberi évfolyam tanulói szerződésében várhatóan markáns változás nem fog bekövetkezni a jelenlegihez képest. A már tanulmányokat folytatók tanulói szerződésük alapján az alábbi juttatásban részesülnek főbb vonalakban:
" 2. A szakközépiskola vállalja, hogy az ösztöndíjas tanulói jogviszony fennállása alatt, a jelen szerződésben meghatározott feltételekkel a tanuló részére:
a) ösztöndíjat folyósít, mely alapjuttatásból, tanulmányi átlageredménytől függő tanulmányi juttatásból, valamint a szakközépiskola szervezetében ellátott külön feladatokért ösztöndíj-kiegészítésből áll.
- Az alapjuttatás alanyi jogon jár, havi összege a mindenkori köztisztviselői illetményalap 20 (húsz) %-a.
- A tanulmányi juttatás félévenként kerül megállapításra az előző félév tanulmányi átlaga alapján (először az első félévi tanulmányi eredmény alapján a második félév első napjától jár), melynek havi mértéke a mindenkori köztisztviselői illetményalapnak a tanulmányi átlageredménytől függő százaléka, az alábbiak szerint:
3,50 és az alatti tanulmányi átlag esetén 0 % (nem jár tanulmányi juttatás)
3,51-4,00 tanulmányi átlag esetén 5%
4,01-4,50 tanulmányi áltag esetén 10%
4,51-5,00 tanulmányi átlag esetén 20%
- Az ösztöndíj-kiegészítés a tanulónak akkor jár, ha az igazgató írásos megbízása alapján a szakközépiskola szervezetében külön feladatokat is ellát. Mértéke a mindenkori köztisztviselői illetményalap meghatározott százaléka, az alábbiak szerint:
osztálytitkár (osztályonként egy fő): 20%
egyéb megbízás (osztályonként maximum kettő fő): 10 %
Az ösztöndíj-kiegészítés a megbízás időtartamára, a feladatkör tényleges ellátásával időarányosan jár. Az ösztöndíj-kiegészítésre jogosító megbízásokat a szakközépiskola Szervezeti és Működési Szabályzata tartalmazza.
b) a tantervben meghatározott gyakorlati képzés során, illetőleg a szakközépiskolán kívüli feladatok ellátásához az egyszeri oda- és visszautazás költségét – a leadott menetjegy ellenében – megtéríti;
c) az EU tagállamok, valamint a Magyarországgal szomszédos nem EU tagállamok hivatalos nyelvének valamelyikéből megszerzett, és a külön jogszabályban meghatározottak szerint igazolt állami nyelvvizsga díjához pénzbeni hozzájárulást, támogatást nyújt a szakközépiskola nevére kiállított számla ellenében. A hozzájárulás mértéke azonban tanulónként és nyelvvizsgánként nem haladhatja meg a mindenkori köztisztviselői illetményalap 50 %-át;
d) diákigazolványt biztosít a külön jogszabályban meghatározott térítési díj ellenében;
e) tanulói igazolványt biztosít.

3. A szakközépiskola természetbeni juttatásként biztosítja a tanuló részére:
a.) az oktatási (képzési) napokon, továbbá oktatási napon kívüli szolgálati,- tanulmányi elfoglaltság esetén a térítésmentes ebédet (reggelit és a vacsorát igény szerint térítés ellenében); amennyiben az oktatás helyszínén a természetben nyújtott térítésmentes ebéd nem biztosítható, továbbá ha gyakorlati képzés vagy más rendezvény indokolja, az ebéd pénzben történő megváltásaként az ORFK által meghatározott élelmezési norma ÁFÁ-val növelt pénzértékének ebédre jutó részértékét melegétkezésre jogosító utalvány formájában. A tanuló tudomásul veszi, hogy a szakközépiskolában igénybe nem vett étkezés pénzben nem váltható meg;
b.) a szakközépiskola tanulmányi rendje szerinti gépjárművezetői engedély megszerzéséhez szükséges orvosi vizsgálat, az elméleti és gyakorlati képzés, az egyszeri vizsga és a vezetői engedély kiállításával kapcsolatos költségek térítésmentességét;
c.) a fenntartó egészségügyi intézményeiben a társadalombiztosítás feltételei szerinti orvosi ellátást; a fenntartó kezelésében lévő kulturális és sportlétesítmények igénybe vételét az arra meghatározott feltételek szerint;
d.) a belső kiadású (a fenntartó, a rendvédelmi szervek és a szakközépiskola kiadványaként megjelent) jegyzetekkel, tansegédletekkel és tananyagokkal történő térítésmentes ellátást;
e.) a szakképzettség megszerzéséhez szükséges, a szakképesítés szakmai és vizsgáztatási követelményeiben, valamint a szakközépiskola Pedagógiai Programjában meghatározott tanulmányi foglalkozások és vizsgák igénybe vételét;
f.) a szakközépiskolai, továbbá a gyakorlati képzéshez szükséges formaruházatot és alapfelszerelést az első tanév első hónapjában;
g.) indokolt esetben – a tanuló írásbeli kérelmére, figyelembe véve a meg lévő szálláshelyek számát – a férőhelyek 15 %-át nem meghaladóan, mérlegelve a tanuló szociális és lakáskörülményeit, valamint az egyéb méltányossági tényezőket, a szakközépiskolai képzés időszakában térítésmentes szállást, a bejáró tanuló részére térítésmentesen öltözőhelyiséget, tisztálkodási lehetőséget, a személyes használati tárgyak és ruházat elhelyezésére szekrényt;
h.) a közoktatásról szóló 1993. évi LXXIX. törvény 11. § (5) bekezdése szerinti felelősségbiztosítást."

A körmendi iskolával kapcsolatos kérdéseire a felvételin belül talál topicot és ott tájékozódhat a részletekről.
Szilágyi Ildikó

dvezer
újonc
újonc
Hozzászólások: 1
Csatlakozott: 2011. május 3., kedd 13:35

"Anyagias" kérdések

Hozzászólás Szerző: dvezer » 2011. május 3., kedd 13:47

Sziasztok!
Én még teljesen új vagyok ezen a fórumon, 1-2 hasznos tanácsra lenne szükségem azoktól, akik már a suliba járnak. Az idén szeptemberben induló 2 éves képzésre jelentkeztem és olyan információkra lenne szükségem, hogy milyen költségekre kell számoljak? Tandíj, tankönyvek, kollégium, ellátás ilyesmi. Tudna valaki nekem ebben segíteni? Illetve, hogy ez teljesen önköltséges, vagy jár-e valamilyen juttatás? Előre is köszi a segítséget

Válasz küldése