Fõ tartalom

kedd, 05 április 2016 12:15

Nemzetközi tanulói csereprogram - diákszemmel

Írta: Lukács Nikolett
Értékelés:
(1 szavazat)

A Miskolci Rendészeti Szakközépiskola 6 lelkes diákja és 2 kísérő tanára egy napsütéses hétfő reggelen pontosabban, 2016.03.14-én elindultak, hogy egy nagyon izgalmas és tartalmas hetet töltsenek el romániai testvériskolánk berkein belül és kívül, megismerjék Nagyváradot, az ottani diákokat, szokásokat, hagyományokat. Valahogy így kezdődött a magyar delegáció indulása Romániába...

A kora délutáni érkezés után, miután szállásainkat elfoglaltuk találkoztunk a már jól ismert román testvériskola néhány diákjaival, tanárával, akiktől 2 nappal azelőtt búcsúztunk el és kívántunk minden jót, hiszen ők vendégeskedtek, nálunk, a Miskolci Rendészeti Szakközépiskolában. A viszontlátás után nyakunkba vettük a várost és együtt megnéztük Nagyvárad belvárosát és a részben, éppen felújítás alatt álló főteret.

Másnap reggel az iskola igazgatója fogadott és köszöntött bennünket, megnézhettük az iskolát, körbejárhattuk az iskola területét és folytatásképpen egy nagyon izgalmas program következett. Meglátogathattuk a Bors-Ártánd Határátkelőhelyet és az itt található Magyar-Román Közös Kapcsolattartási Szolgálati Helyet. Érdekes volt látni, hogyan működik együtt a két ország, hogyan zajlik a kommunikáció és miként látják el az ott dolgozó szakemberek a mindennapi feladataikat.

Nemzetközi tanulói csereprogramNemzetközi tanulói csereprogram

A következő nap programjai is hasonlóan izgalmasak voltak. Részt vehettünk angol nyelvi és testnevelés órákon, lövészeten valamint bűnügyi helyszínelői eszközöket, technikákat is kipróbálhattunk. Ilyen volt például az ujjlenyomat vétel vagy, hogy miként kell fémbevonatos lap segítségével a hozzá tartozó elektromos készülékkel, olyan láb-, illetve talp lenyomatot venni, melyet gipsz vagy kitöltő anyaggal nem lehetséges rögzíteni.

A hét nem csak a tanulásról és a szakmában való elmélyülésről szólt. Belemerülhettünk továbbá a Felix-fürdő termálvizes medencéjébe, ahol a zsúfolt és sűrű napok után feltöltődve vághattunk neki a további programoknak.

Nemzetközi tanulói csereprogramNemzetközi tanulói csereprogram

Látogatást tehettünk a Bihar megyei Csendőrkapitányságon, ahol felpróbálhattunk felszereléseket, megtekinthettünk eszközöket, sőt még egy kutyás bemutatóval is készültek számunkra.

A hét zárásaként meglátogattuk az iskola múzeumát, ahol nagy örömmel tapasztaltuk, hogy fényképek és vendégkönyvi bejegyzések igazolják azt, hogy a két iskola valóban évek óta szoros kapcsolatot ápol egymással.

Nemzetközi tanulói csereprogramNemzetközi tanulói csereprogram

Összefoglalva elmondhatom, hogy remek napokat töltöttünk el Nagyváradon, rengeteg élménnyel és tapasztalattal térhettünk haza. Nagyon izgalmas volt a közös munka a nagyváradi tanulókkal és tanáraikkal is. Barátságokat kötöttünk és sok emlékkel gazdagodtunk.

Nemzetközi tanulói csereprogram

Megjelent: 2712 alkalommal