Fõ tartalom

péntek, 24 március 2017 14:16

VIII. Életmentő és Elsősegélynyújtó Verseny

Írta: Majzik Zsuzsa
Értékelés:
(1 szavazat)

2017. március 22-én, egy napsütéses tavaszi napon szerveztük meg a BM Tanintézetek Tanulóinak VIII. Életmentő és Elsősegélynyújtó Versenyét. Ebben az évben is minden általunk meghívott intézmény képviseltette magát, a négy rendészeti szakközépiskola, valamint a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi karának csapata.

A verseny szervezésével célunk az, hogy a leendő rendőreink, akik sok esetben elsőként érkeznek a helyszínre, olyan ellátásban részesítsék a sérültet, hogy állapota ne súlyosbodjon a szakellátás megérkezéséig.

Vajon a mai világban elegendő-e ha csak elméletben tudják, mit kell tenniük egy vágott sebbel vagy egy ájult emberrel? A helyszínre érkező rendőrnek tudnia kell stabilizálni a beteg állapotát a mentő kiérkezéséig. Fontos a korai felismerés, a mielőbbi segítséghívás és adott esetben akár a BLS (alap újraélesztés) megkezdése, amelyet szintén szituációk formájában gyakorolhatnak a tanulóink. A rendőrnek, mint "elsősegélynyújtónak" tisztában kell lennie az alapvető biológiai, anatómiai ismeretekkel és az alapvető műfogásokkal, amelyeket a gyakorlati órákon ismerhetnek meg.

A versenyt Bagi István r. ezredes Igazgató Úr nyitotta meg, hangsúlyozta az elsősegélynyújtás fontosságát, sportszerű, eredményes versenyzést kívánt a résztvevőknek.

BM Tanintézetek Tanulóinak VIII. Életmentő és Elsősegélynyújtó Versenye

A korábbi évek gyakorlatának megfelelően a csapatok először a tesztlap kitöltésével adtak számot elméleti tudásukról, majd gyakorlati szituációs feladatok megoldásában kellett helyt állniuk elsősegélynyújtóként. Szimuláltunk kocsmai lövöldözést, ahol a csapat egyik tagja sérült, így a másik csapattagnak egyedül kellett megoldani a feladatot. Családi vitát követően a sósavat ivó feleséget kellett ellátniuk, majd a következő feladatban egy utcai verekedésbe csöppenve tettek rendet a versenyzők, sőt még egy késelés okozta hasi sérültet is elláttak szakszerűen.

Az idei versenyen elsőként szerveztünk olyan gyakorlati szituációt, ahol az egy iskolából érkező két csapatnak együtt, egy csapatként nyújtottak elsősegélyt, eszméletvesztéssel, zúzódással, és nyílt lábszártöréssel járó autóbalesetnél.

BM Tanintézetek Tanulóinak VIII. Életmentő és Elsősegélynyújtó VersenyeBM Tanintézetek Tanulóinak VIII. Életmentő és Elsősegélynyújtó VersenyeBM Tanintézetek Tanulóinak VIII. Életmentő és Elsősegélynyújtó Versenye

Az alábbi végeredmény született:

10. Adyligeti Rendészeti Szakközépiskola II. csapat
9. Adyligeti Rendészeti Szakközépiskola I. csapat
8. Szegedi Rendészeti Szakközépiskola I. csapat
7. Szegedi Rendészeti Szakközépiskola II. csapat
6. Nemzeti Közszolgálati Egyetem II. csapat
5. Körmendi Rendészeti Szakközépiskola I. csapat
4. Rendészeti Szakközépiskola II. csapat
3. Nemzeti Közszolgálati Egyetem I. csapat
Cserpák Szabolcs r. hallgató
Hörcsög Zoltán r. hallgató
2. Miskolci Rendészeti Szakközépiskola I. csapat
Veres Tímea tanuló
Sárosi Gábor tanuló
1. Miskolci Rendészeti Szakközépiskola II. csapat
Luzsinszki László pr. r. őrm.
Dávid Tamás pr. r. őrm.

Gratulálunk az elért helyezésekhez minden csapatnak!

BM Tanintézetek Tanulóinak VIII. Életmentő és Elsősegélynyújtó Versenye

A Miskolci Rendészeti Szakközépiskola csapatának felkészítő tanárai: Tóthné Gergely Kornélia, és Péter Gábor r. törzszászlós.

BM Tanintézetek Tanulóinak VIII. Életmentő és Elsősegélynyújtó VersenyeBM Tanintézetek Tanulóinak VIII. Életmentő és Elsősegélynyújtó VersenyeBM Tanintézetek Tanulóinak VIII. Életmentő és Elsősegélynyújtó VersenyeBM Tanintézetek Tanulóinak VIII. Életmentő és Elsősegélynyújtó Versenye

Szeretnénk megköszönni a rendezvény védnökének Dr. Lódi-Sipos Edina ro. ezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság Humánigazgatási Szolgálat Egészségügyi Szakirányító és Hatósági Főosztály főosztályvezető főorvosának, valamint a Magyar Rendvédelmi Kar vezetésének a verseny lebonyolításához nyújtott támogatást.

Továbbá szeretnénk megköszönni az Országos Mentőszolgálat mentőseinek a szakszerű értékelést, zsűrizést, a verseny tisztaságának felügyeletét, a Magyar Vöröskereszt munkatársának a műsebek élethű elkészítését, kollégáink segítségét, valamint iskolánk 101-es osztályának az aktív részvételt az egyes szituációk lebonyolításában.

A boon.hu témában megjelent cikke: Megvédték tavalyi elsőségüket a miskolci rendészetisek

Megjelent: 7795 alkalommal Utoljára frissítve: szerda, 26 április 2017 07:45