Fõ tartalom

kedd, 30 január 2018 13:27

Véradást szerveztünk

Írta: Majzik Zsuzsa
Értékelés:
(0 szavazat)

2018. január 29-én véradást szerveztünk intézményünkben a Magyar Vöröskereszttel és az Országos Vérellátó Szolgálattal együttműködve. A véradáson 66 fő vett részt. Köszönjük iskolánk valamennyi dolgozójának és tanulójának az önzetlen segítségét, azt, hogy véradóként eddig is és ezután is segítik rászoruló embertársaink életének megmentését.

Véradás 2018 januárVéradás 2018 január

A Magyar Vöröskereszt 1939 óta vesz részt a véradásszervezésben.
A véradások szervezése mellett a véradók megbecsülése, a lakosság véradásra buzdítása és a véradás ügyének népszerűsítése is az ő feladatuk.
A világ első és egyben legnagyobb humanitárius szervezetének (Nemzetközi Vöröskereszt) tagjaként, 1881 óta segítik a rászorulókat idehaza és határainkon túl.
A Magyar Vöröskereszt véradás szervezési tevékenységét az Országos Vérellátó Szolgálattal való szakmai partnerségben végzi. A véradás folyamatában az Országos Vérellátó Szolgálat munkatársai azok, akik leveszik a vért, majd a véradás után elvégzik a kötelező vizsgálatokat és különböző vérkészítményeket állítanak elő.
Naponta mintegy 1800 véradót kell toboroznunk, hogy a biztonságos vérkészlet álljon rendelkezésre műtétekhez, baleseti sérültek ellátásához, vérkészítményekre, transzfúzióra szoruló betegek kezeléséhez.
Egyetlen véradással három betegen segíthetsz: a levett vérből plazmakészítmények, vörösvérsejt- és vérlemezke-koncentrátum készül.
A véradás a véradó egészségét is szolgálja, hiszen a kötelező tesztek elvégzése után nemcsak a vércsoportját ismerheted meg, a szűrővizsgálat kiterjed egyéb fertőző betegségek kimutatására is.

Adj vért Te is, és ments meg három életet!

Megjelent: 1399 alkalommal Utoljára frissítve: kedd, 30 január 2018 13:32