Fõ tartalom

szerda, 03 október 2018 14:04

A diákönkormányzat frissen megválasztott segítője - Szemán Dániel

Írta: Dr. Nagy Ákos; Szemán Dániel
Értékelés:
(0 szavazat)

Legújabb és talán legifjabb munkatársunk Szemán Dániel főhadnagy úr 2018.03.01-én érkezett iskolánkba. A kötelező hospitálás után szinte azonnal a mélyvízbe vetette magát. Bravúrosan vette az akadályokat és úgy tűnik okos beosztással még arra is maradt energiája, hogy a közösségi élet szervezésében is közreműködjön a mindennapi tanítás mellett. A nevelőtestület frissen megválasztott, a diákönkormányzat munkáját segítő tagjával rögzítettük a beszélgetést.

Olvasóink kedvéért, néhány szóban foglald össze kérlek, eddigi pályafutásodat!

- Civilként jelentkeztem a Rendőrtiszti Főiskolára 2011-ben, amelyet 2014-ben végeztem el határrendész szakirányon. Végzésemet követően több mint 3 évig a Nyírábrányi Határrendészeti Kirendeltségen teljesítettem szolgálatot, majd 5 hónapig a Miskolci Rendőrkapitányságon dolgoztam. Ezt követően kerültem idén márciusban a Miskolci Rendészeti Szakgimnázium állományába.

Megtudhatunk rólad néhány személyeset is?

- A barátnőmmel élek Miskolcon, szabadidőmet a barátnőmmel, szüleimmel eltöltött időn túl töménytelen mennyiségű sport teszi ki. Amatőr szinten versenyszerű labdarúgás, emellett futás, konditermi edzés, kerékpározás, tenisz. Ezek mellett jelentős szeletet hasít még ki a szabadidőmből a vadászat is.

A diákönkormányzat frissen megválasztott elnöke - Szemán Dániel

Hogyan élted meg, hogy szinte azonnal "tűzvonalba" kerültél?

-Egyáltalán nem okozott problémát. Az első szolgálati helyemen egy év után alosztályvezetői feladatot kaptam a nyakamba, amit a kezdeti nehézségek után úgy gondolom jól megoldottam. Szeretem a kihívásokat, de azt nem mondanám, hogy folyton keresem is.

Pedig most jókora fába vágtad a DÖK elnökséggel. De erről majd később részletesebben. Ha nem tévedek a legfiatalabb tagja vagy a nevelőtestületnek. Nem is olyan régen még iskolapadban ültél. Hogyan látod a korban hozzád közelálló tanulóink helyzetét, lehetőségeit, nehézségeit?

- Iskolánkba érkező tanulók nincsenek könnyű helyzetben, főképpen azok, akiknek semmiféle kapcsolatuk nem volt a rendőrséggel. Az intézménybe bekerülve éles váltás következik be az életükben. Sokuk olyan fegyelmi követelményekkel találkozik, amivel korábban soha. A másodév ciklikussága miatt a tanulmányi követelmények más-más szinten, de biztosan nehézséget okoznak minden tanulónak. Azonban aki megfelel ezen követelményeknek az a továbbiakban szép pálya előtt áll. Ehhez a pályához az ország legjobb rendészeti szakgimnáziuma kiváló alapot ad.

És tegyük hozzá a legnagyobb és legszínesebb is egyben. Friss szemmel, hol látsz fejlesztési-fejlődési lehetőségeket iskolánk oktató, nevelő tevékenységének területén?

- Friss osztályfőnökként belecsöppentem a kompetenciamérésbe, kompetenciafejlesztésbe. Úgy gondolom, ennek keretében a tanulókat olyan szituációk elé kellene állítani, amikkel a későbbi munkájuk során is találkozhatnak. Ezeket a gyakorlati szituációkat az Intézkedés módszertan tantárgy keretein belül képzelem el. Ezen felül úgy gondolom, a fegyelmi helyzeten javítana a mindennapos reggeli sorakozó, szobaszemle.

Igen, ezzel teljesen egyetértek. Lesz is rá elég alkalmad, alkalmunk. Azt szeretném megtudni, hogy gyűjtöttél-e már jó gyakorlatokat a tarsolyodba, aminek segítségével képes vagy hatékonyan átadni a tudást, kibontakoztatni a szunnyadó tehetséget?

- Miután idekerültem, átestem néhány hospitáción, amelyek során nagy érdeklődéssel figyeltem a gyakorlott kollégáim módszereit. Ezeknek a módszereknek az összegyúrásával próbáltam kialakítani a saját stílusomat, amelyet azóta is folyamatosan próbálok fejleszteni.

Térjünk át a másik, vállalt feladatkörödre. Ellenszavazat nélkül választott a nevelőtestület a tanévnyitó nevelőtestületi értekezleten. Úgy gondolom, ez az abszolút bizalom jele. Kire tudsz támaszkodni a diákönkormányzati feladataid megoldása során?

- Az elődöm, Jakab Krisztián r. százados úr minden segítséget megad számomra a feladat ellátásához. Gyakorlatilag ezt a feladatot még ő is ellátja. Rengeteget segít nekem itt a kezdeteknél.

Milyen változásokat tervezel a diákönkormányzat működésében?

- Nagy változtatásokat egyelőre nem tervezek, még csak ismerkedek ezzel a szerepkörrel, de mindenképpen szeretném aktivizálni a diákokat, több szabadidős programot szervezni.

Üdvözlendő ez a törekvés. Szükség van a már megszokott kikapcsolódási lehetőségek palettájának színesítésére. Milyen rendezvények, programok várhatóak a tanév során?

- Az eddigi évekhez hasonlóan az alapozó képzés után idén is megrendezésre kerül a Diákönkormányzati nap. Erre október 12-én kerül sor. Ezen a napon több más programmal karöltve, a sporté lesz a főszerep, mintahogyan a májusban rendezendő sportnapon is. Ezen felül ősszel, és tavasszal is tervbe iktattunk egy diszkót, illetve nagy igény mutatkozott egy diákbál megrendezésére is, ez utóbbit februárra tervezzük. Eddig ezek a biztosnak tűnő programok, ezeken felül a Diákönkormányzat a diákok aktuális igényeit figyelembe véve tervezi a működését. Sportversenyek, tanulmányi kirándulások, kulturális rendezvények látogatását megszervezzük, amennyiben igény mutatkozik rá. Ezeket az igényeket folyamatosan felmérjük.

Úgy gondolom a XXI. század oktató-nevelő intézményeinek nagyobb kihívás az igények gerjesztése, mint maguknak az igényeknek a kielégítése. Még egy személyes kérdést szeretnék feltenni. Ha jól tudom jelenleg is tanulmányokat folytatsz a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen.

- Igen a Rendészettudományi Kar rendészeti vezető mesterképzési szakán. Bár jelenleg nincsenek ilyen ambícióim, de a végzettség birtokában osztályvezető beosztást is betölthetnék. Sokkal jobban motivál az, hogy a mesterképzésen szerzett diploma, a doktori iskola előfeltétele. Ez egy távlati cél, közvetlenül a mesterképzés után a nyelvismeretemet szeretném frissíteni, illetve bővíteni.

Üzensz-e valamit diákoknak, kollégáknak, esetleg a nyájas olvasónak?

- Maradva a tanulásnál, legfőképpen a diákoknak, de kollégáim közül azoknak, akik több szabadidővel rendelkeznek, azt üzenném, hogy tanuljanak, folyamatosan fejlesszék magukat, abból káruk nem, csak előnyük származhat.

Köszönöm az interjút.

Megjelent: 688 alkalommal Utoljára frissítve: csütörtök, 11 október 2018 09:02