Fõ tartalom

hétfő, 03 december 2018 14:09

Tűűűz

Írta: Dr. Nyilas István
Értékelés:
(2 szavazat)

Az idén is elérkezett az idő, mint minden tanévben, hogy az első évfolyam tanulói átessenek az első "tűzkeresztségen". Így történt ez most is november 06-14-e között a Harsány melletti dombokon, a Miskolci Rendészeti Szakgimnázium használatában lévő szabadtéri lőtéren. Ebben az időpontban zajlott a gépkarabély lövészet, valamint a lövészeti hatásbemutató. Közel 300 fő tanulónk izgatottan várta a lőgyakorlattal járó izgalmakat.

A kiérkezést követően a lövészetvezető bemutatta a lőteret, ismertette a lövészeten betartandó biztonsági és környezetvédelmi rendszabályokat, majd csak ezután következhetett az első érdekes és izgalmas történet, a hatásbemutató.

A lövészeti hatásbemutató a különböző típusú lőfegyverek különböző célokon történő lövések hatásait mutatta be számukra.

A hatásbemutató az AMD-63-as típusú gépkarabéllyal zárult, így megvolt az első tapasztalat is a fegyver hangját illetően. A lőgyakorlat három elemből épült fel. Az első a szabályzatban előírt alap gépkarabély lőgyakorlat volt, mely során a 100 m-re elhelyezett 4/a sz. körös mellalakra kellett fekvő tüzelési testhelyzetből 5 db. egyes lövést leadni. Az értékelt lövések előtt 3 db. gyakorló, ún. "próbalövést" lehetett leadni.

A második és harmadik lőgyakorlathoz már felszabadultabban, de még nagyobb várakozással álltak tanulóink. Itt először álló tüzelési testhelyzetből kellett a 20 m-re elhelyezett anatómiai célokra (2 db) egyes lövéseket (2-2 lövést) leadni ezt követően a 20m-re elhelyezett FBI lőlapra kellett 5 db. egyes lövést leadni.

Lövészet 2018Lövészet 2018Lövészet 2018Lövészet 2018

Miután végrehajtották a lőgyakorlatot, tárcserét és tüzelési testhelyzetet váltva rövid sorozatokkal a 75 m-re lévő géppuskás és 100 m-re lévő csípőalak bukó célokat kellett leküzdeni.

Természetesen a lövészethez hozzátartozik a környezetvédelem is, így nem maradhatott el a lőszerhüvelyek összeszedése sem, valamint a fegyveranyag karbantartása.

Az idei lőgyakorlat is eredményesen és gond nélkül lezajlott, amiért köszönet jár minden abban közreműködőnek.

Megjelent: 488 alkalommal Utoljára frissítve: kedd, 04 december 2018 09:55
Tovább a kategóriában: « Nyugdíjas találkozó IRK eskütétel »