Fõ tartalom

csütörtök, 28 augusztus 2014 00:00

Tartalom:

Alapozó Ismereti Szakcsoport (AISZ)

Magyarország állampolgárai által, a rendőrségi munkával szemben támasztott minőségi követelményeknek megfelelően, a rendőri szolgálatban dolgozó kollégáknak minden nap meggyőző szakmai és kommunikációs kompetenciákról kell tanúbizonyságot tenniük, valamint jogszerűen és szakszerűen, konfliktusmegoldó módon intézkedniük. A rendőri munka, különböző helyzetekben nagyfokú differenciálást és helyzetmegítélést követel meg. Ennek az elvárásnak csak abban az esetben tudnak megfelelni a szolgálatot teljesítő rendőrök, ha az oktatási intézményekben megfelelő szakmai képzésben részesülnek.

A képzés során a rendészeti szakgimnázium alapfeladata a rendőri szakma elsajátítását megalapozó elméleti ismeretek és készségfejlesztő tantárgyak oktatása, a szakmai tudás sokoldalú elmélyítése.

Az oktatás végrehajtása során a tanárokat tantárgyanként – a színvonalasabb és hatékonyabb munkavégzés érdekében - munkaközösségekbe szerveztük.

A munkaközösség, a szakcsoport jelenlegi struktúrájának kialakulásához azonban több fejlődési szakaszon kellett átesnie, mely szakaszok egybeesnek a rendészeti szervek szervezeti fejlődésével.

1993-tól 1998-ig az iskola állománytáblájában tanszékek formájában jelent meg a Bűnügyi és Igazgatásrendészeti tanszék és az Informatikai és Társadalomtudományi tanszék.

A Bűnügyi és Igazgatásrendészeti tanszék tanári állománya oktatta a nyomozástani ismeretek, a jogi és közigazgatási ismeretek, büntetőjogi ismeretek és a szabálysértési és igazgatásrendészeti ismeretek tantárgyakat.

Az Informatikai és Társadalomtudományi tanszék tanári állománya oktatta az informatika, híradástechnika, gépírás, idegen nyelv, az intézkedés lélektan és rendvédelem története tantárgyakat.

Az 1998-as évtől 2000-ig a tanszék elnevezés szakcsoporttá változott, a nevek és az oktatott tantárgyak azonban maradtak.

A 2000-es évektől az egyes oktatott tantárgyak elnevezései változtak, megjelent a társadalom és kommunikációs ismeretek, a jogi ismeretek összefoglaló elnevezés. A gépírás oktatása megszűnt, mint önálló tantárgy, beépült az informatika oktatásába.

A szakcsoport 2004. szeptember 01.-től dolgozik a jelenlegi szervezeti formában, és az Alapozó Ismereti Szakcsoport elnevezéssel.Megjelent: 22863 alkalommal Utoljára frissítve: csütörtök, 19 szeptember 2019 13:11
Tovább a kategóriában: « KOHI SZISZ »