Fõ tartalom

hétfő, 21 március 2016 08:38

Román tanulók vendégeskedtek Miskolcon

Írta: J. Gazsi Melinda
Értékelés:
(1 szavazat)

Nagyváradi testvériskolánkkal már több, mint tíz éve ápoljuk a diákcsere látogatások hagyományát. Idén március 7-től 11-ig vendégeskedett iskolánkon hat román tanuló két kísérő tanárral.

Vendégeink hétfőn késő délután érkeztek meg Miskolcra. A hosszú és fáradtságos út után könnyed vacsora mellett ismerkedtek meg iskolánkkal és a heti programmal. Pihenéssel készültek fel az elkövetkező napokra.

Kedden, szerdán és csütörtökön szakmai programok vártak a nagyváradi iskola képviselőire. Először egy rövid előadás keretében tájékoztatást kaptak iskolánkról, a felvételi és kiválasztási rendszerről, a képzési rendszer főbb irányvonalairól, az intézmény infrastrukturális adottságairól. Számtalan tanórán vettek részt, hogy minél jobban megismerkedjenek a magyar oktatási rendszerrel.

Román tanulók vendégeskedtek MiskolconRomán tanulók vendégeskedtek Miskolcon

Részt vettek közrendvédelmi gyakorlati órán, ahol nagyon elismerően szóltak a Szituációs kabinet technikai felszereltségéről, a tanárok felkészültségéről és a módszertani feladatok változatosságáról. Különös érdeklődést mutattak a határrendészeti szakkabinet iránt, hiszen ennek felszereltsége és az itt folyó oktatás nyűgözte le leginkább a leendő román határőr kollégákat. A szakkabinet nyújtotta összes technikai eszközt kipróbálták. Meghatározó élmény volt számukra a lőtéren tett látogatás és a lövészeti gyakorló órán való részvétel. Elmondásuk szerint Nagyváradon más metódus alapján oktatják a lövészetet, így meglepte a tanulókat, amikor a különböző, valódi élethelyzetekhez nagyon hasonlító szituációban kellett megfelelően reagálniuk. Testnevelés órán önvédelmi fogásokat gyakoroltak iskoláink tanulóival.

A bűnügyi, közlekedési és csapatszolgálati szakkabinetben szintén sok érdekes szakmai információval gazdagodtak.

Román tanulók vendégeskedtek MiskolconRomán tanulók vendégeskedtek MiskolconRomán tanulók vendégeskedtek MiskolconRomán tanulók vendégeskedtek MiskolconRomán tanulók vendégeskedtek Miskolcon

A szakmai órák mellett megismerkedtek iskolánk főbb oktatási és egyéb funkciót betöltő épületeivel és az iskolatörténeti kiállításunkkal.

Fontosnak tartottuk, hogy iskolánk környezetét is megismerjék, így kirándulást szerveztünk Lillafüredre és a Miskolc-tapolcai barlangfürdőbe, meglátogatták a nemrég újjáépített Diósgyőri várat és sétáltak egyet Miskolc hangulatos belvárosában. Megismerték Miskolcon a Segélyhívó Központot és a B.-A.-Z. Megyei Rendőr-főkapitányság Tevékenység Irányítási Központját, valamint a Miskolci Önkormányzati Rendészetet.

Román tanulók vendégeskedtek Miskolcon

Összegezve elmondhatjuk, hogy tartalmas, időbeosztásában feszes, szakmai programokban bővelkedő pár napot töltöttek Miskolcon román kollégáink. Bepillanthattak a magyar képzési rendszerbe, lehetőségük nyílt ezt összehasonlítani a sajátjukkal, ízelítőt kaptak a nálunk alkalmazott módszerekből, megismerték iskolánkat, és a szakma különböző szakterületeit is láthatták. Igyekeztünk szűkebb régiónkat is megmutatni. Utoljára és nem utolsó sorban barátságok születtek magyar tanulóinkkal, melyek tovább mélyülhetnek a következő héten Nagyváradra kiutazó delegációnk látogatása alatt.

Megjelent: 4207 alkalommal Utoljára frissítve: szerda, 30 március 2016 12:34