Fõ tartalom

szerda, 18 május 2016 09:12

Karcagiak iskolánkon

Írta: Szilágyi Ildikó
Értékelés:
(1 szavazat)

Május 10-én, tanulmányi kirándulás keretében, immár tizenkettedik alkalommal látogattak el hozzánk a karcagi Szentannai Sámuel Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium diákjai és tanárai. A rendvédelmi fakultációs képzést folytató neves intézményt, idén huszonhat érdeklődő tanuló és három tanár képviselte.

Igyekeztünk régi, kedves ismerőseinket élvezetes és hasznos programokkal meglepni.

Első állomásunk az iskolatörténeti múzeum meglátogatása volt. A kiállítás megtekintését követően, a Karcagi Rendőrkapitányság állományában dolgozó Fekete András r. főtörzszászlós úr elevenítette fel iskolánkkal és a tanulmányaival kapcsolatos élményeit, sőt a saját, akkor készült fényképeit is megtekinthette a kíváncsi ifjúság.

Karcagi látogatókKarcagi látogatók

A bűnügyi szakkabinet szituációs lakásában végrehajtott "házkutatás" során, egy elrejtett tárgyat keresett a csoport, méghozzá ugyancsak serényen, hiszen a megtaláló jeles érdemjegyben részesült. Az izgalmak után kicsit csendesebb vizekre eveztünk. A határrendészeti szakkabinetben eredeti okmányok segítségével sikerült az útlevelek és egy hamisított külföldi vezetői engedély biztonsági jegyeinek bemutatása.

Innen a csapatszolgálati kabinetbe vezetett az utunk, ahol a csapatszolgálati képzés során alkalmazott pajzsot és sisakot vehették kézbe, illetve próbálhatták fel a látogatók, majd a szituációs kabinet helyszínein ismerkedhettek meg "testközelben" a bilincselés mikéntjével, valamint az ugyancsak csapatszolgálati tevékenységek során használt, teljes testet takaró protektorral, vagyis védőfelszereléssel.

A szituációs lőtéren tett rövid látogatás után, a felvételi eljárás egyik elemének, a fizikai alkalmassági vizsgának - pontosabban egyes részeinek - a bemutatására került sor. Vállalkozó kedvű fiatalok segítségével ismertette testnevelő tanárunk a fontosabb tudnivalókat és a feladatok szabályos végrehajtását. Nem rejtettük el az árgus szemek elől, a jó kondíció megőrzését elősegítő sportegyesületi edzőtermünket sem.

Mire vendégeink kigyönyörködték magukat iskolánk fegyverarzenáljában, már ugyancsak megéheztek, ezért a tanulói étkezdébe igyekeztek, ahol elfogyasztották a finom ebédjüket.

A Miskolci Rendészeti Szakközépiskola speciális, szakmai helyszíneinek látogatása, az aktív séta, az ebéd szieszta után "kiáltott"! A karcagiak ennek is megadták a rendhagyó módját: a futópálya melletti akadálypályát, valamint az Európai Unió támogatásából épített szabadtéri tornapályát egykettőre hatalmuk alá hajtották. Méterekre elhallatszott a tornaszerek "nyöszörgése", ahogy a fiatal markok a szuszt is kiszorították belőlük.

Karcagi látogatókKarcagi látogatók

Az idő könnyű szárnyakon repült tova és bizony látogatóink kénytelenek voltak hazafelé venni az irányt, de a búcsú mégis inkább mosolygósra és nem könnyesre sikerült, hiszen tudjuk, hogy hamarosan újra találkozunk.

Karcagi látogatókKarcagi látogatók

Végül, de nem utolsó sorban szeretnék köszönetet mondani minden közreműködőnek, aki hozzájárult a nap sikeréhez.

Megjelent: 4017 alkalommal Utoljára frissítve: szerda, 18 május 2016 09:31