Fõ tartalom

hétfő, 08 október 2018 08:33

MSSZ Target Sprint Országos Bajnokság 2018

Írta: Bódvai Fanni 213; Kohári Dávid 205
Értékelés:
(0 szavazat)

2018.10.06-án került megrendezésre a Target Sprint második Országos döntője Budapesten a Magyar Sportlövő Szövetség (továbbiakban MSSZ) szervezésében. A megmérettetésen iskolánk Sportegyesületét Bódvai Fanni próbaidős rendőr őrmester, Szemán Dániel rendőr főhadnagy Úr és Kohári Dávid próbaidős rendőr őrmester képviselte.

A Target Sprintről dióhéjban annyit érdemes tudni, hogy megalapítói a Biatlon szárazversenyéből szerezték az ötletet. A különbség a két verseny között leginkább a versenytávban, illetve a célok távolságában mutatkozik meg. Míg a Biatlonban hosszútávot teljesítenek a versenyzők és 50 méterre lévő bukócélokat kell leküzdeniük, addig a Target Sprintben a nevéből adódóan rövidtávot, 3x400 métert kell teljesítenie az indulóknak, valamint 10 méterre lévő bukócélokat kell eltalálniuk. A Biatlonhoz hasonlóan a futónak nem kell a hátára venni a légpuskáját a futás ideje alatt, azt a lőállásban hagyja.

A versenytáv teljesítése a következőképp történik:

  1. A rajtot követően 400 méter futás után 5 bukócélt kell leküzdenie a versenyzőnek.
  2. Ezután következik a második 400 méter és szintén 5 bukócél.
  3. Ha a versenyző ezt is teljesítette jön az utolsó 400 méter, majd pedig a cél.

A verseny legnehezebb pontját a futás közben történő lövészet jelenti, ugyanis a sprint után vissza kell nyugtatni a légzésünket olyannyira, hogy minél gyorsabban és minél kevesebb lövésből le tudjuk küzdeni a célokat. Ha a lövésszám meghaladja a 15-öt akkor plusz lövésenként a versenyző 15 másodperc büntetőidőt kap, melyet a büntető zónában le kell tölteni.

Target Sprint Országos Bajnokság 2018Target Sprint Országos Bajnokság 2018Target Sprint Országos Bajnokság 2018

Véleményem szerint a verseny szorosan kapcsolódik a rendőrséghez, ugyanis nagy állóképességet igényel és közben lőnie is kell a versenyzőnek, méghozzá pontosan, ami nem egyszerű feladat. Mindentől függetlenül ezt a sportot bátran ajánlom bárkinek, aki szívesen kipróbálná.

A verseny egyéni helyezési a következőképp alakultak:

  • Bódvai Fanni Junior lány 6. hely, majd ezt követően - erőt próbálóan kipróbálva az eggyel magasabb kategóriában magát - a felnőtt mezőnyben már pontosabb lövészettel Felnőtt nő 2. hely;
  • Szemán Dániel Felnőtt férfi 5. hely;
  • Kohári Dávid Junior fiú 2. hely;
  • Az MSSZ "Mix" (női-férfi páros) kategóriában is indított döntőt, ahol Bódvai Fanni - Kohári Dávid páros Junior kategória 4. hely, majd a már összeszokott páros összeszedve minden erejét a nagyobb létszámú felnőtt kategória 3. helyezését érte el.

Az Országos Bajnokság egyéni eredményeiért járó pontozás alapján a Miskolci Rendészeti Szakgimnázium Sportegyesülete összesen 13 ponttal gazdagodott.

Target Sprint Országos Bajnokság 2018Target Sprint Országos Bajnokság 2018Target Sprint Országos Bajnokság 2018Target Sprint Országos Bajnokság 2018Target Sprint Országos Bajnokság 2018Target Sprint Országos Bajnokság 2018Target Sprint Országos Bajnokság 2018

Köszönjük az egész éves kitartóan áldozatos és eredményes felkészítést edzőnknek Dr. Nyilas István r. főhadnagy úrnak!

Megjelent: 1415 alkalommal