Fõ tartalom

péntek, 07 december 2018 07:56

Migrációs konferencia és érzékenyítő tréning Balatonföldváron

Írta: dr Zachar Gábor; Kocsi Patrik
Értékelés:
(1 szavazat)

A Miskolci Rendészeti Szakgimnázium képviseletében részt vettünk a Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központ által - a Hanns Seidel Alapítvány támogatásával- Balatonföldváron a Jogar Továbbképző Központ és Hotelben, "Interkulturális szenzitivitás erősítése a migránsokkal foglalkozó szakemberek számára" címmel megszervezett konferencián.

A konferenciát Dr. Molnár Gábor r. ezredes a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője nyitotta meg köszöntőjével. A megnyitót követően "Észak-Afrika és Közel-Kelet konfliktusai és azok hatása az EU-ba irányuló migrációra" címmel hallhattunk előadást.

A rövid témára hangoló előadást követően különböző workshopokon vettünk részt az alábbi témakörökben:

Ők ott: Az iszlám vallás, iszlám kultúra, a Közel-Kelet, Észak-Afrika biztonsági helyzete, a migrációt generáló hatások, a szervezett bűnözés és a terrorizmus kockázatai, biztonsági és rendészeti kihívások.

Mi itt: Menekültekkel kapcsolatos sztereotípiák, az interkulturális érzékenység fejlesztésének lehetőségei.

Mit kezdjünk egymással: Menekültek helyzete a Közel-Keleten. Civil szervezetek a menekültek ellátásában, a beilleszkedés támogatásában.

A workshopokat kommunikációs trénerekből és gyakorlati szakértőkből összeállított moderátor párok vezettek, akik különböző audiovizuális és interaktív feladatokon keresztül dolgozták fel az adott témákat. A műhelymunka lehetőséget biztosított arra, hogy a migrációval foglalkozó kollégák a saját élményeiken keresztül ismerjék meg a kulturális, nyelvi, etnikai és vallási különbségekből fakadó problémákat, továbbá az azokra adható jogilag és szakmailag elfogadható válaszokat.

Balatonföldvár, Jogar Továbbképző Központ és Hotel

A konferencia kiváló alkalmat teremtett arra is, hogy tanórákba illeszthető új oktatási technikákat ismerjünk meg, valamint a migráció kezelésére alkalmazott rendőri intézkedésekhez olyan különleges taktikai eljárásokat nyújtott, melyeket alkalmazva csökkenhet a különböző kultúrákból adódó konfliktusok kialakulásának kockázata.

Megjelent: 607 alkalommal Utoljára frissítve: péntek, 07 december 2018 08:02