Fõ tartalom

péntek, 08 február 2019 10:52

Katowicei kiutazás

Írta: Juhászné G. Melinda
Értékelés:
(1 szavazat)

A Miskolci Rendészeti Szakgimnázium a Wacław Felczak Alapítvány "DWA BRATANKI" pályázatán támogatást nyert, hogy a már meglévő magyar-lengyel testvériskolai kapcsolatot támogassa, fejlessze és ápolja.

A Miskolci Rendészeti Szakgimnáziumnak testvériskolája a Katowicei Rendőriskola, akikkel a távolság és az anyagi források szűkössége miatt eddig csupán kis létszámú látogatásokat tudtunk megvalósítani. Terveink szerint a nyertes pályázat új töltetet tud adni a szakmai együttműködésünknek, tovább mélyülhet a két népre jellemző lengyel-magyar baráti kapcsolat.

A pályázat első eleme a magyar fél kiutazását foglalta magába, mely 2019. január 21-től 26-ig zajlott Katowicében.

A közel egy hetes kint tartózkodás alatt a delegáció megismerkedett a lengyel rendőrség és az iskola felépítésével, feladataival, általános képet kaphattunk az oktatási- és képzési rendszeréről, infrastrukturális és módszertani eszközeikről, valamint több óralátogatáson is részt vettünk. Meglátogattuk a Katowicei Készenléti Rendőrség egységét, ahol bemutatót láthattunk a lengyel tömegoszlatási módszerekből.

Katowicei kiutazásKatowicei kiutazásKatowicei kiutazásKatowicei kiutazásKatowicei kiutazás

A szakmai ismeret bővítésén túl nagy hangsúlyt fektettünk kulturális programokra is. A katowicei városvezetés örömmel kapcsolódott be látogatásunk szabadidős programjainak szervezésébe. Ennek eredményeként egy különleges, "Magyar nyomok Katowiceben" című városnéző túrát szerveztek nekünk, ahol felkerestünk és megismertünk több emlékhelyet, többek között a Murcki erdőben és városrészben található a magyar hadifoglyok síremlékét, Henryk Slawik és idősebb Antall József közös emlékművét és Dr. Józef Rostek téren található kétnyelvű márványtáblát.

Pénteken az a megtiszteltetés érte a lengyel iskolát és intézményünk kint tartózkodó képviselőit, hogy találkozhattunk Dr. Körmendy Adrienne krakkói magyar főkonzullal, Dr. Szubert László Marek elsőbeosztott konzullal.

Katowicei kiutazásKatowicei kiutazásKatowicei kiutazásKatowicei kiutazásKatowicei kiutazás

Krakkói kirándulásunk alkalmával megnézhettük a város nevezetességeit: Fő tér, Posztócsarnok, Mária templom, Jagello Egyetem, Wawel, majd a délutáni órákban a Wieliczkai sóbánya titkaival ismerkedtünk meg.

A pályázat segítségével megerősítést kaptunk az iskola és beosztottai részéről is a további együttműködés folytatásáról. A kint tartózkodás alatt nemcsak szakmai tapasztatcserére volt lehetőségünk, mely alátámasztja elképzeléseinket a gyakorlatközpontú képzés fontosságáról, hanem olyan kulturális és emberi kapcsolatokra tettünk szert, mely tovább viszi az ismert mondást:

"Polak, Węgier, dwa bratanki / I do szabli, i do szklanki / Oba zuchy, oba żwawi / Niech im Pan Bóg błogosławi." ("Lengyel-magyar két jó barát / Együtt harcol s issza borát / Vitéz s bátor mindkettője / Áldás szálljon mindkettőre.")

Megjelent: 399 alkalommal Utoljára frissítve: péntek, 08 február 2019 11:10