Fõ tartalom

kedd, 12 február 2019 11:32

Lengyel barátok látogatása Miskolcon

Írta: Juhászné G. Melinda
Értékelés:
(1 szavazat)

A Miskolci Rendészeti Szakgimnázium a Wacław Felczak Alapítvány "DWA BRATANKI" pályázatán támogatást nyert, hogy a már meglévő magyar-lengyel testvériskolai kapcsolatot támogassa, fejlessze és ápolja.

A Miskolci Rendészeti Szakgimnáziumnak testvériskolája a Katowicei Rendőriskola, akikkel a távolság és az anyagi források szűkössége miatt eddig csupán kis létszámú látogatásokat tudtunk megvalósítani. Terveink szerint a nyertes pályázat új töltetet tud adni a szakmai együttműködésünknek, tovább mélyülhet a két népre jellemző lengyel-magyar baráti kapcsolat.

A pályázat második eleme a lengyel fél vendégfogadását foglalta magába, mely 2019. február 4-9. között zajlott Miskolcon.

A lengyel delegáció közel egy hetes magyarországi tartózkodása alatt is próbáltuk megtartani az egyensúlyt a szakmai és kulturális programok között. Vendégeink megismerkedtek a Miskolci Rendészeti Szakgimnázium felépítésével, feladataival és általános képet adtunk az oktatási- és képzési rendszerünkről, infrastrukturális és módszertani eszközeinkről, valamint több óralátogatáson is részt vettek. Meglátogattuk a Készenléti Rendőrség miskolci egységét, a Hívásfogadó Központot és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Tevékenységirányítási Központját.

Nagy megtiszteltetés volt mind iskolánk vezetésének, mind a katowicei vendégeinknek, hogy Miskolc Megyei Jogú Város alpolgármestere, Pfliegler Péter úr fogadott minket a Városházán. A megbeszélésen részt vett több polgármesteri biztos is, így vendégeink több szempontból is megismerkedhettek Miskolc turisztikai és gazdasági helyzetével, közbiztonságával és a város iskolánkkal való kapcsolatával. A Miskolci Városháza aulájában megtekinthettük "...siessünk segíteni a magyarokat a harcban..." – Lengyelek az 1848–49. évi magyar forradalomban című vándorkiállítást.

Lengyel barátok látogatása MiskolconLengyel barátok látogatása MiskolconLengyel barátok látogatása MiskolconLengyel barátok látogatása MiskolconLengyel barátok látogatása MiskolconLengyel barátok látogatása MiskolconLengyel barátok látogatása Miskolcon

Városunk is több lengyel emlékhellyel büszkélkedhet, így néhányat felkerestünk ezek közül. Koszorút helyeztünk el a Szentpéteri kapuban található Romek Strzalkowski emlékoszlopnál, illetve felkerestük a Katowice- Miskolc testvérvárosi emlékfát.

A hét folyamán vendégeink felkeresték Miskolc és megyénk legfontosabb turisztikai látványosságait, sétáltak Lillafüreden és megszámolták a Diósgyőri vár tornyába vezető lépcsők számát is.

A hét végén tartott közös értékelésen elhangzott, hogy a két iskola hivatalos kapcsolata szintet lépett, hiszen most már vezetők nélkül is tudunk barátságot építeni és ápolni. Bízunk benne, hogy hamarosan újabb pályázati tőke bevonásával újabb közös élményekkel gazdagodhatnak a magyar-lengyel közös delegációk Magyarországon és Lengyelországban egyaránt.

Megjelent: 506 alkalommal Utoljára frissítve: szerda, 13 február 2019 12:43