Fõ tartalom

péntek, 29 március 2019 14:48

BM Tanintézetek Tanulóinak X. Életmentő és Elsősegélynyújtó Versenye

Írta: Juhászné Gazsi Melinda
Értékelés:
(0 szavazat)

Tizedik, jubileumi alkalommal rendeztük meg a BM Tanintézetek Tanulóinak Életmentő és Elsősegélynyújtó Versenyét 2019. március 28-án. Az Adyligeti, a Körmendi, a Miskolci, a Szegedi Rendészeti Szakgimnázium és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Karának csapatai mérték össze a tudásukat.

Ebben az évben a verseny szakmai irányítója és egyben fővédnöke dr. Lódi - Sipos Edina ro. ezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság Személyügyi Főigazgatóság Egészségügyi Szakirányító és Hatósági Főosztály főosztályvezető főorvosa volt. Szakmai értelemben további változás volt, hogy idén az egészségügyi feladatmegoldás mellett a rendőri intézkedés elemeit is értékelték a Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központ munkatársai.

A versenyfeladatok értékelését az Országos Mentőszolgálat alkalmazásában álló mentőtisztek és mentőápolók végezték.

BM Tanintézetek Tanulóinak X. Életmentő és Elsősegélynyújtó VersenyeBM Tanintézetek Tanulóinak X. Életmentő és Elsősegélynyújtó VersenyeBM Tanintézetek Tanulóinak X. Életmentő és Elsősegélynyújtó VersenyeBM Tanintézetek Tanulóinak X. Életmentő és Elsősegélynyújtó VersenyeBM Tanintézetek Tanulóinak X. Életmentő és Elsősegélynyújtó VersenyeBM Tanintézetek Tanulóinak X. Életmentő és Elsősegélynyújtó Versenye

A verseny tiszteletbeli fővédnöke dr. Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója volt, aki személyesen nyitotta meg a rendezvényt. Beszédében kiemelte, hogy a mentők és a rendőrök a nagy "kék lámpás" családhoz tartozunk, akik egymást bajtársiasan segítik. Kiemelte, hogy ma már egyre több rendőr végez szakszerű elsősegélynyújtást a helyszínen, ezzel javítva a sérült egészségügyi esélyeit és megkönnyítve a kiérkező mentők munkáját.

A verseny lebonyolítása a már megszokott módon tesztlap megoldásával kezdődött, ahol számot adhattak a csapattagok az elméleti tudásukról.

Ezt követően az életszerűségre törekedve szervezett gyakorlati szituációs feladatok megoldásában kellett helyt állniuk a versenyzőknek elsősegélynyújtóként. Az emelkedett adrenalin, a versenydrukk állapotában életszerű körülmények között váratlan helyzetekbe csöppenthettek. Volt kocsmai verekedés, ahol szúrt sérülést láttak el a csapattagok. Ezt követően egy rendőri kihallgatás során pánik rohamot kellett a kihallgatott személynél kezelni. Helyt kellett a csapatoknak állni egy kutyaharapásos sérülés ellátásánál, valamint egy autó sofőrjének ellátásánál kellett gyors helyzetfelismerést követően elsősegélyt nyújtani. A megoldandó feladatok között találkoztak egy akasztott ember ellátásával, ahol a Spider Mentőcsapat segítségével mentettek életeket. A tornacsarnokban egy testnevelés óra keretében történt rosszullét utáni újjáélesztéssel adóztunk annak a sajnálatos eseménynek, ami a verseny megszületését inspirálta. A lőtéren egy epilepsziás rohammal szembesültek a versenyzők.

BM Tanintézetek Tanulóinak X. Életmentő és Elsősegélynyújtó VersenyeBM Tanintézetek Tanulóinak X. Életmentő és Elsősegélynyújtó VersenyeBM Tanintézetek Tanulóinak X. Életmentő és Elsősegélynyújtó VersenyeBM Tanintézetek Tanulóinak X. Életmentő és Elsősegélynyújtó VersenyeBM Tanintézetek Tanulóinak X. Életmentő és Elsősegélynyújtó VersenyeBM Tanintézetek Tanulóinak X. Életmentő és Elsősegélynyújtó VersenyeBM Tanintézetek Tanulóinak X. Életmentő és Elsősegélynyújtó VersenyeBM Tanintézetek Tanulóinak X. Életmentő és Elsősegélynyújtó Versenye

Csupa olyan feladat, ami bármikor megtörténhet egy járőrpárossal a szolgálatuk alatt.

A verseny jó hangulatban zajlott, szoros pontszámok mellett a következő eredmények születtek:

  • 10. helyezett Nemzeti Közszolgálati Egyetem I. csapata
  • 9. helyezett Nemzeti Közszolgálati Egyetem II. csapata
  • 8. helyezett a Körmendi Rendészeti Szakgimnázium II. csapata
  • 7. helyezett a Miskolci Rendészeti Szakgimnázium I. csapata
  • 6. helyezett Körmendi Rendészeti Szakgimnázium I. csapata
  • 5. helyezett Adyligeti Rendészeti Szakgimnázium II. csapata
  • 4. helyezett Adyligeti Rendészeti Szakgimnázium I. csapata
  • 3. helyezett az Szegedi Rendészeti Szakgimnázium II. csapata
  • 2. helyezett a Szegedi Rendészeti Szakgimnázium I. csapata
  • 1. helyezett a Miskolci Rendészeti Szakgimnázium II. csapata

Gratulálunk az elért helyezésekhez minden csapatnak!

Itt szeretnénk megköszönni a rendezvény védnökének Dr. Lódi - Sipos Edina ro. ezredes, rendőrségi tanácsos, az Országos Rendőr-főkapitányság Személyügyi Főigazgatóság Egészségügyi Szakirányító és Hatósági Főosztály főosztályvezető főorvosának, a Magyar Rendvédelmi Kar vezetésének és a Miskolci Rendészeti Szakgimnázium Sportegyesületének a verseny lebonyolításához nyújtott támogatást.

Továbbá szeretnénk megköszönni az Országos Mentőszolgálat mentőseinek a verseny tisztaságának a felügyeletét, a zsűrizést, valamint a szakszerű értékelést.

Köszönjük a Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központ munkatársainak szakmai segítségét.

Köszönjük a Magyar Vöröskereszt munkatársának a műsebek élethű elkészítését.

Köszönjük Magyar Vöröskereszt alkalmazásában álló önkéntes imitátorok munkáját.

Köszönjük Spider Mentőcsapat és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság kutyás állományának segítségét.

Köszönjük az iskola vezetése, és kollégáink segítségét, továbbá iskolánk 105 és 107-es osztályának az aktív részvételt az egyes szituációk lebonyolításában.

Sajtógyűjtés:

Police.hu: Életmentő és elsősegélynyújtó verseny

minap.hu: A rendőrök tudása életeket menthet

Megjelent: 490 alkalommal Utoljára frissítve: csütörtök, 11 április 2019 14:57