Fõ tartalom

kedd, 14 május 2019 08:34

"Három a Magyar igazság" – triplázás a tanulmányi verseny döntőjében

Írta: Dr. Nyilas István
Értékelés:
(4 szavazat)

2019. május 09-én, Csopakon, a Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központ, Alparancsnoki Oktatási Központjában került megrendezésre a 2018/2019. tanévi rendészeti szakgimnáziumok közötti rendőr tanulók Országos Tanulmányi Versenyének döntője.

A versenyre történő felkészítés koordinálásával Stirminszki József r. alezredes urat , a csapat vezetésével és kísérésével Garadnai Ottó r. alezredes és Dr. Nyilas István r. főhadnagy urakat bízta meg iskolánk vezetése. Az eredményes felkészítéshez Lövei László r.ezredes igazgatóhelyettes úr nyújtott folyamatos és nélkülözhetetlen segítséget, támogatást.

A mezőnyben mind a négy rendészeti szakgimnázium 10-10 fős, első és második évfolyamos tanulókból álló csapatokat delegált és már a verseny kezdetén érződött, hogy kiélezett küzdelem elé nézünk. Az alapos és minden területet felölelő intenzív többhetes felkészítést követően 2019. május 08-án nekivágott iskolánk csapata a hosszú útnak. Már az este sem telt feladatok nélkül a közös eligazítást követően Kiss Róbert r. alezredes a Készenléti Rendőrség szolgálatvezetője tartott nekünk egy színvonalas előadást. Másnap, a korai reggelit követően Fülöp Zsolt r. alezredes a Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központ főosztályvezető-helyettese ünnepélyesen megnyitotta a versenyt, majd egy minden részletre kiterjedő eligazítás vette kezdetét. A kisorsolt végrehajtási sorrend (4.) először rossz ómennek tűnt, de szerencsére egyikünk sem volt babonás.

Három a Magyar igazság – triplázás a tanulmányi verseny döntőjében

A kiírás szerint évfolyamonként négy feladatot kellett teljesítenünk a délelőtt során, majd a nap második részében már közös munka várt az évfolyamokra.

Az első évfolyam (Agócs Norbert 102.o., Dobó Nikolett 104.o., Kacsó Erik 105.o., Kámán Dániel 112.o., Katona Tamás 102.o., Kelemen Benjámin 104.o., Kocsis Richárd Viktor 105.o., Kóti Róbert 104.o., Sóron Dávid András 104.o., Szatmári Miklós Mátyás 105.o.) az alakuló téren kezdett az alaki szemlével. Itt számot kellett adniuk az általános szolgálati és közrendvédelmi ismeretekből való felkészültségükből is, ahol az alaki és szolgálati ismeretek dicséretre méltóan kimagasló volt, de sajnos a közrendvédelmi ismeretekből nem tudtunk olyan szép eredményt produkálni. Természetesen ez nem szeghette kedvünket. A második helyszínen szükség volt az eddig elsajátított lőkiképzési ismeretekre, hiszen a fegyverek szabályos szét- és összeszerelése következett, ahol a tanulóink által végrehajtott feladat még a sokat látott kiképzőket is lenyűgözte a csapatunk által teljesített tekintélyt parancsoló 500 pontos teljesítmény. A harmadik helyszínen az ORFK távoktatási rendszerével (ILIAS) kitöltött elméleti tesztet kellett megoldaniuk, amelyben az iskolán oktatott tantárgyak elméleti ismereteiről kellett számot adniuk, amit tanulóink nehéznek saját teljesítményüket gyengének érezték, de szerencsére nem volt igazuk. De még mindig nem dőlhettünk hátra, hisz a délelőtti utolsó versenyszám csak ekkor következett, amit a lőtéren kellett az akkorra már eleredő esőben végrehajtani, ahol minden résztvevőnek egyszerre kellett önállóan végrehajtani a komplex lőfeladatokat, egy PA-63 és egy AMD-65 szolgálati lőfegyverekkel, amelyet iskolánk tanulói az iskola hírnevéhez méltóan a legjobbként teljesítettek.

Eközben a másodéveseink (Balázs Norbert 212.o., Hasziló Alexandra 212.o., Hasziló Róbert 204.o., Kelemen Dévald János 204.o., Koscsó Zita 205.o., Kosik Erika 202.o., Pomázi Zsolt 211.o., Stupek Dénes 204.o., Terjék Dávid 205.o., Vincze Bence 202.o.) sem tétlenkedtek és első feladatként a szervezők által berendezett, a jelenlegi „ügyintézői vizsga” vezetéstechnikai pályáját kellett teljesítenie a csapat öt tagjának. Második feladatként, következett az ORFK távoktatási rendszerével (ILIAS) kitöltött elméleti teszt, ahol egy komplex csapatszolgálati, bűnügyi, közrendvédelmi kérdésekből összeállított 44 kérdésből álló feladatsort kellett megoldaniuk nem több, mint 20 perc alatt. Harmadik feladatként a csapat tagjainak önállóan és időre kellett végrehajtaniuk a szolgálati maroklőfegyverrel és gépkarabéllyal kombinált lőfeladatot, amelyet a szakadó eső rendkívül megnehezített, de így is magunk mögé tudtunk utasítani mindenkit. A negyedik feladat szinte már megkönnyebbülésnek számított, amikor a rövid gyaloglást követően csapatban kellett megoldaniuk egy komplex határrendészeti feladatsort az egyik szakkabinetben.

A közös ebédet nem a pihenés követte, hanem folytatódott a megkezdett munka. Az első és második évfolyam tagjainak 3 fős járőrcsoportokat alkotva - 1 fő másodéves járőrvezető és 2 fő első éves járőrtárs - kellett megoldaniuk a szituációkat. Csapatunk egy közrendvédelmi-intézkedéstaktikai szituációval kezdett, ami egy magánlakásban játszódott. Itt a sokat tapasztalt, határozottan fellépő járőrvezető és ügyes társai nem engedték a szituációt más mederbe terelni és a tanultakat helyesen alkalmazva oldották meg kimagasló eredménnyel a feladatot. Második közös feladatunk egy összetett közlekedésrendészeti közrendvédelmi és bűnügyi feladat volt, de a járőreink hidegvérrel hajtották végre a feladatot. A harmadik feladatunk a rendészeti akadálypálya volt, amit az első és a másodikos évfolyamból válogatott 5-5 tanuló küzdött le. Az utolsó feladat szintén egy közrendvédelmi szituáció volt, amit ezúttal egy kocsmában kellett végrehajtani. A gyakorlott kiképzők és jelzők mindent elkövettek a szituáció bonyolításáért, ami nem sikerült nekik, és az intézkedés kulturáltságát és határozottságát sem tudták veszélybe sodorni.

Három a Magyar igazság – triplázás a tanulmányi verseny döntőjében

A feladatok végrehajtását követte a közös vacsora. Ezt követően levezetésként együtt gyönyörködtünk Csopak és Balatonfüred szépségében itt sokak számára különleges volt az élmény, hiszen tanulóink közül többen is most látták életükben először a Balatont. Az éjszakába nyúló közös beszélgetéseken tisztáztuk az esetleges kérdéseket, ahol igyekeztünk a többi iskola résztvevő tanulóival és kísérőivel is baráti beszélgetésbe elegyedni.

Füreden a csopaki csapat

Másnap elérkezett a várva-várt pillanat, az eredményhirdetés, melynek elöljárója Dr. univ. Dsupin Ottó r. dandártábornok úr, a Rendőrségi Okatatási- is Kiképző Központ igazgatója volt. A reggelit követően előbb a főpróbán, majd az eredményhirdetésen Bagi István r. ezredes igazgató úr vezette iskolánk csapatát.

Három a Magyar igazság – triplázás a tanulmányi verseny döntőjébenHárom a Magyar igazság – triplázás a tanulmányi verseny döntőjébenHárom a Magyar igazság – triplázás a tanulmányi verseny döntőjében

A 2018/2019. tanévi rendészeti szakgimnáziumok közötti rendőr tanulók országos tanulmányi versenyének döntője az alábbi eredménnyel zárult:

I. Miskolci Rendészeti Szakgimnázium
II. Szegedi Rendészeti Szakgimnázium
III. Körmendi Rendészeti Szakgimnázium
IV. Adyligeti Rendészeti Szakgimnázium

Egyéni eredményben első évfolyamon a Szegedi Rendészeti Szakgimnázium tanulói végeztek, akiknek iskolánk igazgatója sportszerűen személyesen is gratulációját fejezte ki.

A második évfolyamon az egyéni első helyezést iskolánk tanulója Pomázi Zsolt érte el, míg a második és harmadik helyezettek a Körmendi- és az Adyligeti Rendészeti Szakgimnáziumok tanulói lettek.

Az idei tanévben már harmadszor bizonyult zsinórban a legjobbnak iskolánk ezúttal tekintélyt parancsoló különbséggel.

Három a Magyar igazság – triplázás a tanulmányi verseny döntőjében

Közös győzelmünk ez, hiszen a versenyzők felkészítéséből jelentős szerepet vállalt iskolánk oktatói kollektívája, így a tanulóink és iskolánk győzelmére nemcsak a felkészítő oktatók, hanem a folyamatosan áldozatos munkát végző tanáraink méltán lehetnek büszkék és lehetnek vele elégedettek, hiszen azok az ő munkájukat is dicsérik, amit a jól bevált csapatvezető párosunk idén is beváltottak.

Páratlan páros

 

 

Megjelent: 569 alkalommal Utoljára frissítve: kedd, 14 május 2019 10:17