Fõ tartalom

vasárnap, 26 május 2019 21:39

Nagyváradi tanulók Miskolcon

Írta: Juhászné Gazsi Melinda
Értékelés:
(0 szavazat)

2019. május 20-24. között a nagyváradi "Avram Iancu" Határrendész-tiszthelyettes képző iskola hat tanulóját és három tanárát láttuk vendégül intézményünkben. A már jól bejáratott tanulói csereprogram már eddig is gyümölcsözőnek bizonyult és ez alkalommal sem szereztünk ettől eltérő tapasztalatokat.

Vendégeinket hétfőn ebéddel vártuk, majd bemutatkozás következett. A fárasztó út kipihenéseként délután a miskolctapolcai Barlangfürdőt látogatták meg a diákok.

Kedden, szerdán és csütörtökön szakmai programok vártak a nagyváradi iskola képviselőire. Először egy rövid előadás keretében tájékoztatást kaptak iskolánkról, a felvételi és kiválasztási rendszerről, a képzési rendszer főbb irányvonalairól, az intézmény infrastrukturális adottságairól. Számtalan tanórán vettek részt, hogy minél jobban megismerkedhessenek a magyar oktatási rendszerrel.

Nagyváradi tanulók MiskolconNagyváradi tanulók MiskolconNagyváradi tanulók MiskolconNagyváradi tanulók MiskolconNagyváradi tanulók MiskolconNagyváradi tanulók MiskolconNagyváradi tanulók MiskolconNagyváradi tanulók Miskolcon

A közrendvédelmi gyakorlati órát megtekintve, elégedettségüket fejezték ki a szituációs kabinet technikai felszereltségéről, a tanárok felkészültségéről és a módszertani feladatok változatosságáról. Meghatározó élményként élték meg a lőtéren tett látogatást és a lőgyakorlatot. Elmondásuk szerint Nagyváradon más metódus alapján oktatják a lövészetet, így meglepte a tanulókat, amikor a különböző, valódi élethelyzetekhez nagyon hasonlító szituációban kellett megfelelően reagálniuk. A testnevelés órán önvédelmi fogásokat gyakoroltak iskoláink tanulóival, a hét folyamán pedig bepillantást nyerhettek a miskolci elsősök csapatszolgálati képzésébe, amely iránt kiemelt érdeklődést mutattak.

Fontosnak tartottuk, hogy iskolánk tágabb környezetéről is képet kapjanak, ezért kirándulást szerveztünk Lillafüredre, meglátogatták a nemrég újjáépített Diósgyőri várat és sétáltak egyet Miskolc hangulatos belvárosában. Megismerkedtek a miskolci Segélyhívó Központot és a B-A-Z. Megyei Rendőr-főkapitányság Tevékenység Irányítási Központjával, valamint a Készenléti Rendőrség miskolci egységével.

A pénteki közös megbeszélésen örömmel konstatálhattuk, hogy néhány tartalmas, szakmai programokban bővelkedő napot töltöttek nálunk román kollégáink. Bepillanthattak a magyar képzési rendszerbe, lehetőségük nyílt ezt összehasonlítani a sajátjukkal, ízelítőt kaptak a nálunk alkalmazott módszerekből, megismerték iskolánkat, és a szakma különböző szakterületeibe is betekintést nyerhettek, valamint a szűkebb régiónk bemutatása is osztatlan sikernek örvendett. Végül, de nem utolsó sorban barátságok születtek magyar tanulóinkkal, amelyek tovább mélyülhetnek a következő héten Nagyváradra kiutazó delegációnk vendégeskedése során.

Megjelent: 530 alkalommal Utoljára frissítve: kedd, 28 május 2019 15:46