Fõ tartalom

szerda, 29 május 2019 14:49

A 103. és a 104. osztály a Diósgyőri várban

Írta: Rákay Gerda tanuló 103.o.
Értékelés:
(0 szavazat)

Egy májusi délután Király Fóris Anett és Habony Ildikó tanárnővel megtekintettük Miskolc egyik híres nevezetességét, a Diósgyőri várat. A tanulók többsége kollégista, nem ismeri Miskolcot, így nagyon örültünk ennek a lehetőségnek. Jól esett a tanítási órák után kicsit kirándulni, együtt lenni, kötetlenül beszélgetni.

A 2014-ben rekonstruált, felújított várban korhű berendezési tárgyak, jelmezes animátorok, és a modern eszközök is segítik az időutazást olyan korokba, amelyek sokkal több titkot és érdekességet rejtenek, mint gondolnánk.

17:00-kor indult a tárlatvezetésünk, amely során végigvezettek minket a vár minden kis zugában is, ezáltal megismerhettük Közép-Európa egyik legnagyobb lovagtermét, a királynéi hálószobát, régmúlt idők hagyományait, stílusát, valamint a Diósgyőri vár történetét, egészen a kezdetektől, Nagy Lajos (1325-1382) király idejétől a mostani időkig.

Külön kiemelném a sok érdekesség közül a leglátványosabbat, a Szent Hedvig várkápolnát, amelyben Szent Hedvig csontereklyéjét helyezték el az oltár oldalában kialakított ereklyetartóban. Megtudtuk, hogy a várkápolnában gyakran rendeznek esküvőket, ünnepségeket.

A 103. és a 104. osztály a Diósgyőri várbanA 103. és a 104. osztály a Diósgyőri várbanA 103. és a 104. osztály a Diósgyőri várbanA 103. és a 104. osztály a Diósgyőri várban

A tárlatvezetés után még maradt egy kis időnk jobban szétnézni, valamint a vár tornyába is lehetőségünk volt felmenni, ahonnan egészen a Tokaji borvidékig is el lehetett látni.

A várlátogatás után közösen beültünk a Kisgergely cukrászdába, ahol beszélgettünk, sütiztünk, fagyiztunk.

A kirándulás után jöttünk rá, hogy gyakrabban is lehetne ilyen barangolást szervezni, hiszen amellett, hogy összekovácsolja a csapatot, és jólesik fárasztó napok után kiruccanni, így megismerhetik Miskolc és környékén megtekinthető látványosságokat olyan tanulók is, akik nem Borsod-Abaúj-Zemplén megyében élnek, és igazából nem is ismerik iskolánk városát.

Az ott jelenlévő diáktársaim nevében is megköszönöm Tanárnőéknek a lelkes szervezést, valamint a kellemesen eltöltött délutánt!

Megjelent: 860 alkalommal Utoljára frissítve: szerda, 29 május 2019 15:03