Fõ tartalom

péntek, 31 május 2019 14:26

Tudás-tár - szakmai nap

Írta: Vinczéné Kárpátfalvi Erika
Értékelés:
(7 szavazat)

2019. május 29-én került megrendezésre a Tudás-tár elnevezésű szakmai nap iskolánkban. Bagi István r. ezredes, iskolánk igazgatója, nyitotta meg a rendezvényt és köszöntötte a résztvevőket. Elmondta, hogy az iskola nevelőtestülete folyamatosan keresi azt az utat, amelyen keresztül az iskola tanulói, a jövő rendőrei minél szélesebb körű ismereteket szerezhetnek tanulmányaik során.

Tedd magadévá a világ legkiválóbb elméinek tudását.
Legyél sikeresebb, gazdagabb, és boldogabb, mint valaha.

önfejlesztés-tudás-tapasztalat-karrier-siker

A rendezvényen elhangzó előadások témái szorosan kötődnek a napi rendőri tevékenységhez és gyakorlati oldalról megközelítve az adott témát, közérthető módon egészítik ki a tanulók felkészítését a végrehajtó munkához.

Az első előadó témájának a felvezetéseként egy mindenki által ismert Zséda dal csendült fel "Ajtók mögött" címmel.

"Fogy az idő, bezár egy ajtó, titok a vér, a könny, a jajszó... Ölel a bűn, a csókja fullaszt" folytatódik a dal.

A dalválasztás nem volt véletlen, hiszen ha figyelmesen meghallgatjuk a szövegét, kiderül számunkra, hogy egy olyan helyzetről szól, amelyet hosszú évszázadokon keresztül a családok belügyének tekintettek, ez pedig a családon belüli erőszak.

Tudás-tár - szakmai napTudás-tár - szakmai nap

Az első előadó - Sümegi Csaba r. őrnagy úr a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Rendészeti Igazgatóság, Közrendvédelmi és Határrendészeti Osztályáról - az ideiglenes megelőző távoltatásról, a hozzátartozók közötti erőszak során foganatosítandó rendőri intézkedésekről, valamint a fellépő konfliktushelyzetek kezeléséről és szakmai tapasztalatairól beszélt, a téma avatott szakértője, és egyben e terület szakirányítója.

Tudjuk, hogy ahol hozzátartozók közötti erőszak történt, ott az egyik fél áldozat.

Amennyiben valaki áldozattá válik számára szükséges, hogy segítséget nyújtsunk. A segítségnyújtás többoldalú, a jogi tájékoztatástól kezdve az anyagi segítségnyújtásig terjed.

Tudás-tár - szakmai napTudás-tár - szakmai nap

Hogy milyen lehetőségek vannak, és hogy a rendőri munka során milyen tájékoztatást tudunk nyújtani az áldozatok számára, valamint hogy a Fehér Gyűrű magyar áldozatsegítő szervezet mit tud tenni, erről tarott tájékoztatást Fügedi László Fehérgyűrű Közhasznú Egyesület elnöke.

Soul Asylum - Runaway Train - az eltévedt vonat…

"Az elszabadult vonat, sosem jön vissza
Rossz irány az egyirányú úton
Valahol máshol kéne lennem
Se itt, sem ott nem vagyok."

A dal, amely eltűnt fiatalokról, az eltévedt utakról, a semmibe vesző fiatal életekről szól.

A dal, felkavaró szövegével, klipjével próbálja meg felhívni az eltűnt, elrabolt, bántalmazott fiatal áldozatokra a figyelmet.

Nem véletlenül választotta Incze Zsuzsa, a Csellengők című, az eltűnt fiatalokról szóló Tv műsorának főcímdalaként. Videoklip, amelyet meghallgattak a tanulók.

A következő előadó egy lassan 20 éve megoldatlan eltűnési ügyről beszélt.

Aktualitása van a témának, hiszen a május 24-án volt az "Ezerlámpás éjszakája" elnevezésű rendezvény sorozat, amely az eltűnt gyermekekről szólóan már több éve kerül megrendezésre.

Másik, nagyon fontos, még a rendezvénynél is fontosabb aktualitás, hogy 19 évvel ezelőtt, pontosan gyermeknapon tűnt el Till Tamás Baján, akinek hollétéről a mai napig nem sokat tudunk.

Kerékpárral indult el otthonából a gyermek, úticéljához már nem érkezett meg, a magyar rendőrség azóta is mindent megtesz megtalálása érdekében. Erről és a kutatás eredményeiről tartott érdekes beszámolót Szabó Ferenc r. alezredes, aki az ügy kezdetétől fogva részt vett az eljárásban, és talán a legjobban ismer minden részletet.

A rendőrség körözési eljárás keretében törekszik az eltűnt személyek tartózkodási helyét felkutatni. A rendőrségek pontosan, rendeletekben, jogi szabályok által előírt módon, azon belül folytatja le a körözési eljárást, amelyben nemcsak a bűnügyi szolgálatnak, hanem a közterületen szolgálatot teljesítő állománynak is komoly feladatai vannak. Hogy pontosan milyen ezt tudhattuk meg Tóth Róbert r. alezredes Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Igazgatóság, Bűnügyi Osztályvezető helyettesétől.

A közelmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy bár az Európai unión belül a szabad mozgás joga alapvető jog, de a külső határok nem maradhatnak védelem nélkül.

Az unió bármely tagállamába a külső határokon keresztül csak megfelelő feltételek megléte esetén, szabályozott módon lehet belépni.

Mindannyiunk előtt ismert az Európát érintő migráns áradat, tudjuk, hogy az afrikai kontinensről elsősorban, de az unión kívüli országokból is jelentős az előírásoknak nem megfelelő belépési kísérlet, vagy eredményes belépés, amely gyakran szabálysértési, vagy büntetőjogi felelősséget is felvet.

A kérdésről, azért elengedhetetlenül fontos volt beszélni, mert a hallgatóság soraiban jelentős számban voltak leendő határrendészek is, akik mindennapi járőr tevékenységük során rendszeresen találkozhatnak ezekkel a jogsértésekkel. Erről és az államhatár rendjét érintő bűncselekményekkel összefüggő büntetőeljárásokról tartott tájékoztatást Dr. Kakuja Tamás vezetőhelyettes ügyész a Csongrád Megyei Főügyészségről.

A délután sem maradt program nélkül... akik előzetesen jelentkeztek, azok személyiségfejlesztő, konfliktuskezelő tréningen, valamint bűnmegelőzési csoport játékon vehettek részt.

Tudás-tár - szakmai napTudás-tár - szakmai nap

A szakmai nap sikere megerősített minket abban, hogy van igény az ilyen jellegű többlettudásra, hogy jó úton járunk! Tehát: folytatjuk!

Tudás-tár - szakmai nap

Megjelent: 283 alkalommal Utoljára frissítve: kedd, 04 június 2019 11:20