Fõ tartalom

péntek, 07 június 2019 19:38

Nemzetközi konferencia Miskolcon

Írta: Juhászné Gazsi Melinda
Értékelés:
(0 szavazat)

Iskolánkban 2019. június 3-7. között rendeztük meg Rendőri testnevelés és az intézkedés taktikák oktatásának eredményes módszerei című nemzetközi konferenciát. A résztvevők köre legnagyobb örömünkre bővült a tavalyi évhez képest: a nagyváradi, a kolozsvári, a kassai és a katowicei társiskolánk delegációja mellett, idén első alkalommal részt tudott venni a Csehországból a Holesovi Rendőriskola delegációja is.

A rendezvény első napján a résztvevőknek bemutattuk a magyar rendészeti képzést és iskolánk szervezeti felépítését, valamint bejártuk a legfontosabb gyakorlati képzési helyszíneket. Ezt követően került sor az intézkedésmódszertani előadás és gyakorlat bemutatójára.

Nemzetközi konferenciaNemzetközi konferenciaNemzetközi konferenciaNemzetközi konferencia

A rendezvény második napján külföldi vendégeink tartottak elméleti és gyakorlati bemutatókat. A nagyváradi, a kolozsvári, a katowicei, a holesovi és délután a kassai iskola előadásait nagy érdeklődés kísérte mind iskolánk oktatói, mind egymás részéről. A szakmai napon részt vett meghívott vendégként Trombitás Zsolt r. alezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság Rendészeti Főigazgatóság Közrendvédelmi Főosztály kiemelt főreferense és Farkas Péter r. százados a Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központ képviseletében.

Nemzetközi konferenciaNemzetközi konferenciaNemzetközi konferenciaNemzetközi konferenciaNemzetközi konferenciaNemzetközi konferencia

A konferencia harmadik napján a magyar rendészeti képzés rendőri testnevelés került fókuszba. Iskolánk testnevelő tanárai elméleti és egy elsős osztály bevonásával gyakorlati bemutatón keresztül ismertették meg a konferencia résztvevőit a témakör főbb irányvonalaival.

Nemzetközi konferenciaNemzetközi konferenciaNemzetközi konferencia

A szakmai programok mellett vendégeink megismerhették Eger főbb látnivalóit és Bánkútról gyönyörködhettek a Bükk hegység fenséges látványában.

Végül a szakmai záró megbeszélésre került sor, ahol minden résztvevő kinyilvánította, hogy számára sok pozitív szakmai és emberi tapasztalatot hozott a konferencia.

Összegzésként megállapítottuk, hogy bár országainkban eltérő a rendőrség felépítése a rendőri intézkedéstaktika és önvédelem oktatása hasonló alapokon nyugszik. Rendőreinket a készség szintű intézkedésre kell felkészíteni, amit a legváratlanabb szituációkban is jog- és szakszerűen kell tudniuk alkalmazni.

Természetesen minden résztvevőnek adott valami újdonságot a konferencia, hiszen eltérőek az egyes országok intézményeinek a rendőri önvédelemre és intézkedéstaktikai képzésre fordított ideje és lehetőségei. A konferencia lehetőséget adott arra, hogy bepillanthassunk egymás módszereibe. Az elméleti képzés fontossága mellett kiemeltük a gyakorlat szerepét is, melyet igyekeztünk a taktikai és önvédelmi oktatási helyszíneinken bemutatni. A negyedik napon betekintést nyerhettek a konferencián résztvevők a közrendvédelmi és határrendészeti szakmai vizsgáztatásunk gyakorlatába is.

Nemzetközi konferenciaNemzetközi konferencia

Örültünk annak a lehetőségnek is, hogy a rendőrség részéről közrendvédelmi szakmai irányításban és oktatásban résztvevő szakemberek is láthatták munkánkat. A gyakorlati tapasztalatok megbeszélése mellett hasznos volt számunkra a szakmai kapcsolatok szorosabbá tétele és az együttműködési elköteleződés egymás irányába, mely a jövőben színvonalasabbá teheti oktatásunkat.

A konferencia minden egyes résztvevője egyetértett abban, hogy a nemzetközi kapcsolattartásnak az oktatás fejlesztésében is nagy szerepe van. A szakmai kapcsolatok mellett ismét megerősíthettük a baráti kapcsolatokat is és mindannyian várakozással nézünk a legközelebbi konferencia elé, melyet ezúttal a román fél szervez júniusban Nagyváradon.

Megjelent: 607 alkalommal Utoljára frissítve: péntek, 07 június 2019 19:52