Fõ tartalom

péntek, 31 május 2019 08:33

Nagyváradon jártak diákjaink

Írta: Szarvas Petra 108. osztály
Értékelés:
(0 szavazat)

Iskolánk tanulóiból és tanáraiból álló delegáció 2019. május 27-31. között a nagyváradi "Avram Iancu" Határrendészeti Iskolában vendégeskedett.

Hétfőn a tervezett időben sikerült elindulnunk. Helyi idő szerint 16:00 órakkor érkeztünk meg a nagyváradi iskolába, ahol a román delegáció vezetői vártak minket és útbaigazítottak szálláshelyünkre. Ezt követően vacsora vette kezdetét, majd a moldáv és a már nálunk vendégedeskedett román delegációval közösen városnézésre indultunk.

Másnap délelőtt az iskola igazgatója, Ionel Hotnoga r. ezredes úr fogadott minket. A szívélyes fogadtatás után betekintést nyertünk az iskola múzeumába. Ezután a moldáv delegációval közösen Ártánd-Bors átkelőhelyre utaztunk, ahol megismerkedtünk az ott dolgozó román és magyar rendőrök együttműködésével és közös napi tevékenységükkel. A délután folyamán Pomezeu-ba utaztunk, ahol Ioan Sora polgármester esteebéddel, illetve zenés-táncos mulatsággal fogadott minket. Az este folyamán nagyon jól éreztük magunkat, lenyűgöző volt az étel, a hangulat és a helyszín is.

Nagyváradon jártak diákjainkNagyváradon jártak diákjainkNagyváradon jártak diákjainkNagyváradon jártak diákjainkNagyváradon jártak diákjainkNagyváradon jártak diákjaink

Szerdán délelőtt a román diákok iskolai életébe is belekóstoltunk és önvédelmi órákon vettünk részt. Számunkra különleges élmény volt, hiszen mi is tanulhattunk belőle. Ezután a Bihari Csendőrséget látogattuk meg. Bogdan Ioan őrnagy úr bemutatta nekünk a testületet és a csendőrség működését, ezt követően kutyás bemutató vette kezdetét, majd az ott rendszeresített felszerelések is bemutatásra kerültek. A délután folyamán Élesdre utaztunk, ahol a környéket és a néprajzi alkotásokat tekintettünk meg. Az este folyamán Pestis községének polgármestere látott vendégül minket.

Csütörtökön a román diákok lőkikézés és angol óráin vettünk részt, majd a Bihar Megyei Rendőr-főkapitányságon tettünk látogatást. Bepillantottunk a bűnügyi osztályon zajló életbe, valamint az ott dolgozó portrékészítő is bemutatta nekünk a szakterületét. Délután a Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság "Dinamo" kiképző bázisára utaztunk, ahol a kipróbáltuk sporttelep adta lehetőségeket a román és moldáv diákokkal együtt. A délután jó hangulatban, kellemes időtöltésben és vidám beszélgetéssel telt el.

Utolsó napon a nagyváradi iskola igazgatóhelyettese, Aura Sima r. ezredes asszony ünnepélyes keretek között köszönte meg a látogatásunkat. Kiemelte a Miskolci Rendészeti Szakgimnáziummal több éve tartó szoros kapcsolatát és baráti együttműködését. Mi szintén kifejeztük köszönetünket a vendéglátásért és búcsút vettünk egymástól.

Úgy érzem, felejthetetlen élmény marad mindannyiunk számára. Sokat tanultunk és új barátságokat kötöttünk. Nagyon jól éreztük magunkat és nagyon hálásak voltunk, hogy ilyen fogadtatásban volt részünk. Reméljük, az itt kialakult barátságok a továbbiakban is megmaradnak.

Megjelent: 157 alkalommal