Fõ tartalom

péntek, 30 május 2014 00:00

Egyenlő esélyek a rendvédelemben

Írta: Fenyvesi Kornél, J. Gazsi Melinda
Értékelés:
(3 szavazat)

2014. május 15-én 09.00-tól került megrendezésre az „Egyenlő esélyek a rendvédelemben” c. nemzetközi konferencia az Országos Rendőr-főkapitányságon.

Iskolánkat Fenyvesi Kornél r. alezredes vezetésével Bari Dániel 204.o, Német István 206.o és Varga Sándor 208.o. képviselte.

Az Országos Rendőr-főkapitányság, a Magyar Rendvédelmi Kar és az Európai Roma Rendvédelmi Bajtársi Egyesület közös szervezésében 2013. november 13-án már megvalósult egy hazai konferencia, amely hangsúlyosan és eredményesen prezentálta az állampolgárok és a közvélemény felé Magyarország Rendőrségének esélyegyenlőségi törekvéseit, az emberi jogok iránti elkötelezettségét, befogadó közszolgálati szerepvállalását.

A magyar legjobb gyakorlatok megismerését lehetővé tévő esemény folytatásaként, most egy olyan nemzetközi szakmai fórum összehívása volt a cél, ahol a Rendőrség esélyegyenlőségi koncepciójának kialakítása - különös tekintettel a roma rendvédelmi integrációra -, a főbb szakmai irányok meghatározása megtörténhet az európai és az amerikai legjobb gyakorlatok megismerésével. A konferencia fókuszában a kisebbségi származású fiatalok rendőrségi toborzási gyakorlatának, illetve a magasabb arányú alkalmazásukat elősegítő pozitív intézkedések vizsgálata áll.*

Iskolánkat képviselők számára a konferencia érdekesebb tapasztalatai:

  • A meghívóban szereplő külföldi vendégek több alkalommal kifejtették a pozitív diszkrimináció tilalmát, hazájukban „pozitív támogatás” kifejezést használnak.
  • Kiemelték a kisebbségekkel kapcsolatos hozzáállás fontosságát, nem problémaorientáltan, hanem probléma megoldóan kell a kisebbségekhez viszonyulni. Ebben kiemelt szerepe van a magasfokú intelligenciának és a kommunikációs képességeknek, valamint a motiváltságnak is.
  • A kisebbségek köréből történő felvétel szükségszerű, hiszen a leghitelesebben ők ismerik az adott nyelvet, kultúrát, viselkedési reakciókat is. Az USA képviseletében Tanja Obing videoelőadásában kiemelte a toborzás jelentőségét. Gyakori probléma egyes kapitányságokon, hogy hiány van afro- amerikai, vagy hispano rendőrökből. Mivel a felvételben nem nevesíthetik ezt az igényt, ezért a felvilágosító-, közösségi kapcsolattartó- és toborzó tevékenységük során tudják bevonzani az adott célcsoportot. Elsősorban a főiskolát/ egyetemet végzettek köréből keresnek jelentkezőket, probléma, hogy a versenyszféra bérezésével kell konkurálni. Ezt különféle pótlékokkal kompenzálják, szempontonként +5%- kal. Kiemelten fontosnak tartják a sajtó és a rendőrség kapcsolatát. Jó kapcsolat esetén a sajtó is kedvezőbb irányból tudósít, így az állampolgárok megítélése is pozitívabb lehet. Gyakori tapasztalat a kisebbségek részéről: „a rendőrség nem a mi rendőrségünk” gondolat a kisebbségek részéről. Ezért Nagy-Britanniában nagy hangsúlyt fektetnek a közösségi házak (OzBox program) működtetésére és a bizalom kiépítésére. Így a kisebbségi közösségek véleményét a közösségi rendőr személyesen hallja, a megoldást közösen alakítják ki. A rendőr a közösség tekintélynek örvendő tagjával együttműködve dolgozik. A közösség tagjai már felismerték, hogy ez közös érdek. Az elméletek gyártásáról a hangsúlyt a tettek, tevékenységek irányába próbálják eltolni.
  • A Norvég Rendőrakadémiáról Sarah Morgenst asszony tartott rövid videotájékoztatót. Lényege az volt, hogy a beválogatás során nem szempont, hogy valaki kisebbséghez tartozik- e vagy sem, ennek vállalása is önkéntes.

Egyenlő esélyek a rendvédelemben nemzetközi konferencia Iskolánk képviselői: Fenyvesi Kornél r. alezredes vezetésével: Bari Dániel 204.o, Német István 206.o és Varga Sándor 208.o.

 A konferencia fontosabb gondolatait Makula György r. őrnagy foglalta össze:

  • sehol sem engednek a felvételi követelményekből csak azért, mert valaki kisebbségi, inkább a toborzásra fektetik a hangsúlyt
  • nem számít ki – milyen, inkább a teljesítmény alapján ítélik meg és részesítik különböző plusz pótlékokban őket
  • fizikai incidens helyett kommunikációval törekednek az incidensek feloldására

Dr. Halmosi Zsolt r. vezérőrnagy, rendészeti főigazgató, országos rendőrfőkapitány-helyettes elmondta: a Rendőrség eddigi, roma integrációt elősegítő munkája példaértékkel bír a magyar közigazgatásban, mégis a szakmai fejlődés érdekében időről időre felül kell vizsgálnunk a belső rendszereink, protokolljaink működésének hatékonyságát. Az előző szakmai fórum egyik hangsúlyos megállapítása volt, hogy növelni szükséges a roma fiataloknak szóló rendőrségi ösztöndíjak publicitását, mivel a tapasztalatok szerint nem jut el elég helyre a pályázati lehetőségek híre. Ennek orvoslására az ORFK az Európai Roma Rendvédelmi Bajtársi Egyesülettel együttműködve egy tájékoztató kampány elindítását tervezi, amely során kiadványokkal, plakátokkal, sajtónyilvános iskolai bemutatókkal, előadásokkal, esetleg kisfilmmel népszerűsítenék a Rendőrség ösztöndíj és karrier lehetőségeit.*

* Forrás: www.police.hu

Megjelent: 3920 alkalommal Utoljára frissítve: péntek, 08 augusztus 2014 08:09