Fõ tartalom

szerda, 22 április 2015 00:00

Napelemes Fejlesztés Szakközépiskolánkban

Írta: MRSZKI
Értékelés:
(1 szavazat)

119.90 millió forint európai uniós támogatás segítségével napelemes rendszer fogja megtermelni a Miskolci Rendészeti Szakközépiskola áramfogyasztásának egy részét. A beruházást az Európai Regionális Fejlesztési Alap és hazai központi költségvetési előirányzat közösen finanszírozza. A fejlesztés eredményeként az intézet villamosenergia ellátásának egy részét, 2015 szeptemberétől kezdődően, közel 170 kWp-os új hálózati visszatáplálásos napelem rendszer biztosítja.

A fejlesztés a Miskolci Rendészeti Szakközépiskola elektromos áram felhasználásának kielégítését szolgálja alternatív, környezetbarát módon. A beruházásban a meglévő energiaigény kielégítése a cél korszerűbb technológia alkalmazásával. A napelemes rendszer segítségével termelt áram diverzifikációs lehetőséget biztosít az intézmény számára, amely energiabiztonságot teremt.

Intézményünk elődjében 150 fős tanulói, és 23 fős dolgozói létszámmal indult meg a képzés. 1976-ban A Miskolci Rendészeti Szakközépiskola megalapítása óta eltelt 22 évben csaknem 10.000 fő szerzett rendőr (illetve határőr) teljes szakképesítést és körülbelül 1500-an végeztek rész-szakképesítéses szakképzésben. A szaktanfolyamokon 3900-an és egyéb képzéseinken több ezren végeztek az elmúlt két évtizedben. Az elmúlt időszakban az alapképzésből kikerült tiszthelyettes állomány több mint 40%-a a Miskolci Rendészeti Szakközépiskola tanulója volt egykoron.

A következő években, a fenntartható üzemeltetési szempontok figyelembevételével több épületenergetikai fejlesztés végrehajtását tervezi. A természeti energiaforrások céltudatos felhasználásával párhuzamosan előtérbe került a költségek csökkentése, melynek egyik, nem jelentéktelen tényezője a megújuló energiaforrások használati részarányának növelése.

A fejlesztés tartalmazza a tetőszerkezet figyelembevételével a telepítéshez szükséges összes olyan tevékenységet amely a napelemek telepítéséhez szükségesek. Az elhelyezés biztosítja a maximálisan kinyerhető energiát, gazdaságos és biztonságos fenntartást. A projekt keretében összesen 680 db napelem kerül beszerelésre összesen 170 KWp teljesítmény kapacitással. A tervezett fejlesztést követően az új napelemek a tervek szerint évi 153.655 KWh áramot termelnének. A pályázó villamos energia felhasználása 2009 és 2013 között átlagosan évi 507.328 KWh volt. A fejlesztést követően az energiaráutaltság nagyságrendileg 30%-kal mérséklődne.

A MISKOLCI RENDÉSZETI SZAKKÖZÉPISKOLA NAPERŐMŰVE (KEOP-4.10.0/K/14-2014-0013)

A projektről bővebb információt a www.naperomu.mrszki.hu aloldalon olvashatnak.

 A Miskolci Rendészeti Szakközépiskola naperőműve

Megjelent: 3973 alkalommal Utoljára frissítve: hétfő, 04 május 2015 09:32
Tovább a kategóriában: Tájékoztató »